За два роки тиражі українських газет скоротилися на півтора мільйони примірників, – НСЖУ

Передплатні тиражі українських друкованих ЗМІ скоротилися за останні два роки на півтора мільйони примірників і станом на 1 січня 2021 року складають 6 млн. 300 тисяч примірників. Як повідомляє ukranews.com, відповідні дані на запит Національної спілки журналістів України надала “Укрпошта”. Найбільшого падіння зазнали тиражі місцевих газет, сукупний передплатний наклад яких у 2021 році становить 2 мільйони 250 тисяч примірників, що на мільйон менше, ніж у 2019 році (3.3 млн.прим.). У НСЖУ  наголошують, що урядовці мають підтримувати місцеву пресу, яка для багатьох українців є єдиним джерелом місцевої інформації, і не сприяти тим реформам національного поштового оператора, які призводять до втрати доступу українців до поштових послуг.

Відповідно до інформації “Укрпошти” про підсумки передплатної кампанії на 2021 рік, загальний показник передплати періодичних видань складає 6.3 млн.прим. або 95% до рівня тиражів січня 2020 року. Загальнодержавних видань – 4.08 млн.прим., місцевих – 2.25 млн.прим. У січні 2020 року загальний передплатний наклад преси в Україні складав 6.67 млн.прим, у січні 2019 року – 7.8 млн.прим.

У Департаменті поштових послуг “Укрпошти” зазначають, що негативними факторами для передплати на друковані ЗМІ стали:

  • Вплив пандемії (частина видань закрилася, передплатні Каталоги скоротилися на 10% або на 441 індекс);
  • Урядова заборона попередньої оплати бюджетними коштами товарів та послуг;
  • Адміністративна реструктуризація районів;
  • Діджиталізація, зокрема, перехід на передплату електронних версій видань.

Водночас у Національній спілці журналістів України зазначають, що найбільшими факторами, які  провокують падіння тиражів українських газет, є агресивна тарифна політика “Укрпошти” та неякісна  поштова доставка преси.

  • Реформування “Укрпошти” відбувається в конфліктний спосіб для традиційних її клієнтів – редакцій газет та простих українців, особливо пенсійного віку, які проживають у невеликих населених пунктах, – коментує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Закриття сільських відділень пошти та заміна їх поштовими автомобілями викликає протести у населення і масові нарікання на неотримання послуг.

Раніше “Укрпошта” впроваджувала експеримент із заміною відділень на поштові автомобілі у Чернігівській області, наприкінці минулого року – в Одеській та Херсонській областях, і саме з цих регіонів до НСЖУ надходить найбільше скарг від редакторів газет.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Головний редактор одеської регіональної газети “Прес-кур’єр” Йосип Бурчо скаржиться, що редакція ще на початку грудня передплатила 34 комплекти газети для ветеранів, більшість з яких проживають в Одесі, але видання почало надходити до цих передплатників лише у лютому.

  • У січні за жодною адресою не принесли нашу газету, у лютому частині передплатників принесли і січневі випуски, а от шестеро ветеранів і досі не отримали жодного примірника, – обурюється Йосип Бурчо. – Ніяких пояснень цій ситуації нам не надають. Це безалаберність і безвідповідальність.

У НСЖУ закликають урядовців стати на захист української преси, адже стрімке падіння тиражів через неякісну доставку обмежує доступ українців до важливої інформації, та є загрозою інформаційній  безпеці країни.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.