Вінницькі письменники у Верховній Раді презентували 40 томів унікального видавничого проєкту

40 томів унікального видавничого проєкту про історію міст і сіл презентували у стінах Верховної Ради вінницькі письменники Вадим Вітковський і Михайло Каменюк разом з керівницею департаменту інформаційної діяльності Вінницької ОДА Світланою Василюк. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

На виставці представили видання із серії «Моя Вінниччина», які вийшли у світ за останні роки коштом обласного бюджету. Це найбільша кількість книг про історію, культуру, життя людей, міста і селища Вінницької області. Відтак вінницькі письменники встановили рекорд України у приміщенні Верховної Ради. Подібного в Україні ще ніхто не робив.

Як каже директор Видавничого Дому «Моя Вінниччина», письменник Вадим Вітковський, за три роки існування проєкту вдалося видати 75 книг про 100 сіл Вінниччини. А мета – написати 1000 книг про 1000 сіл. Презентувавши видання у стінах Верховної Ради, письменники намагалася донести народним обранцям думку, що сіл на Вінниччині (та й в Україні) з кожним роком стає дедалі менше, а разом з ними зникають безцінні документи й артефакти, а відтак історія краю.

«Проект «Моя Вінниччина» – це результат підтримки важливої громадської ініціативи місцевою владою. Він фінансується з обласного бюджету, тож влада області щороку виділяє майже 1,5 мільйона гривень для видавництва книг про села, селища та усі населені пункти Вінниччини. А їх в області налічується 1457, – розповідає Вадим Вітковський. – За кілька років свого існування проєкт став потужною платформою пошуково-краєзнавчої роботи як професійних літераторів і журналістів, вчених, науковців, так і «народних літописців», які були і є у більшості населених пунктів Вінниччини. Наша основна мета – викликати бажання підтримати такі ініціативи в інших областях України. Щоб була не лише «Моя Вінниччина», а й, наприклад, «Моя Київщина, «Моя Житомирщина» або «Моя Черкащина».

Як писав «День», видавнича ініціатива підняла величезну хвилю підтримки та надісланих рукописів. Як з’ясувалося, майже кожне вінницьке село мало й має своїх літописців, людей, які жили та живуть патріотичним краєзнавством, фольклором, етнографією, вели щоденникові записи (іноді знаходять такі ще з ХІХ століття), писали рукописні історії своїх населених пунктів. Це педагоги, інтелігенти, журналісти й письменники, які працюють у різних місцях нашої держави, а то й за кордоном, але не забувають про свою малу батьківщину. Кожне видання, – а це великоформатні, багато ілюстровані книги, іноді об’ємом до 400 і навіть 600 сторінок, обов’язково презентується насамперед у селі, про яке йдеться. Для місцевої громади – це справжня подія, яка часом «переростає» в національний рекорд. До прикладу, минулого року  книжка про історію села Закриниччя стала рекордсменкою. Видання занесли до Книги рекордів України через те, що вперше в Україні видана книжка-історія зникаючого села Закриниччя, яка передана в кожну хату. Річ у тім, що в Закриниччі розташовано лише пів сотні будинків, а мешкає майже 70 людей. Відтак кожне обійстя отримало в подарунок від авторів книжку про історію свого села.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, «День»

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.