Вінницька письменниця, не отримавши літературної премії, на знак протесту вийшла з Спілки письменників, пообіцявши про це написати роман

Письменниця з Вінниці Наталія Доляк публічно зробила заяву про свій вихід з НСПУ. Також літераторка з Вінниці пообіцяла написати сатиричний роман про те, як вона «не отримала» премію Степана Руданського. Про це повідомляє naparise.com з посиланням на сторінку письменниці на Facebook.

«Спілка письменників, – йдеться в її дописі, — (як виявилось) – не моя історія. Ще до того, як мене туди занесло (в спілці з березня 18-го) я зазначала в інтерв’ю, що не вступаю у колгоспи. Мала на увазі – я скоріше індивідуалістка, ніж колективістка. Врешті, подумала, ок, піду – подивлюсь. Що мені боятись, у мене п’ять депортацій та два розлучення? Практика показала, що моя інтуїція мене не підвела. Для того, аби зрозуміти, що я і спілка – це, як кажуть, дві великі різниці, досить було побувати на кількох зборах і одному з’їзді. А ще – не отримати премію Руданського. Двічі. Тобто перший раз з книжкою «Шикарне життя у Вупперталі» в 2017 р., і вдруге – з «Де трава зеленіша» в 2019 р. Прямо відчуваю, як зараз на мене накинуться «доброзичливці» зі словами: «Ага, їй не дали, от вона й біситься». Отож, аби упередити емоційні реакції, поясню».

«Всеукраїнська премія ім. Руданського заснована в 1994 році, діє під патронатом Вінницької ОДА – зазначає письменниця. — Нею нагороджують книжки гумористичного спрямування. Призовий фонд непоганий. Минулоріч – 60 тисяч для одного лауреата, цьогоріч розділили на трьох – 30 і дві по 15 тисяч. Далі – цікавіше. Про існування цієї премії знають лише наближені. І мені про неї повідомили, як «своїй».

… Сама я, подаючи книжку, сказала, що хочу цю премію, бо це принципово. У мене гумористичний роман. Отримав схвальні відгуки. При цьому я бачила, хто вигравав у попередні роки. Гуморесочки, усмішечки, байочки – шароварна архаїка.

Аби не затягувати роз’яснення скажу, обрали трьох лауреатів 2019 року. Нічого не маю проти цих імен та й взагалі вперше їх чую. Але ознайомившись з творчістю двох переможців, вжахнулась. На жаль, прикладів творчості ще однієї лауреатки у Інтернеті не знайшла. Їй дали премію за двадцять віршів, присвячених Руданському (кому цікаво може нагуглити і імена і зразки творчості). Якщо такі вірші нагороджують і таких віршоплетів відзначають, тоді ми просто на різних планетах знаходимось. Для мене це однозначно погані вірші. Невже в Україні немає тих, хто класно пише гумористичні твори? Наведу декілька імен – Ірванець, Позаяк, Космина, Полєжака, Манженко… Хіба вони не були б гідними грошової винагороди за свою непересічну творчість? Але вони навряд чи здогадуються про існування такої премії. Програти цим людям – справедливо і навіть почесно. Для мене.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Так от, премія Руданського – своєрідна остання крапля перед моїм рішенням. До того ж один із членів журі на засіданні висловив думку, що якщо я написала книжку про євреїв, то нехай я їду до Ізраїлю і там подаюсь на премії. Я зрозуміла, якщо я не вийду з цієї спілки негайно, мене засмокче і я стану лицеміркою. А я цього не хочу. Відтак, повідомляю про свій вихід з НСПУ, бо не люблю колгоспи. Заодно відмовляюсь від грамоти Кабінету Міністрів (з грошовою доплатою), на яку мене подали від спілки. Думаю на ці грамоти знайдеться безліч охочих. Мені від спілки нічого не потрібно, але я не жалкую, що свого часу вступила туди. Бо інакше звідки б я знала, що таке спілчанські збори в 21 столітті. Скоріш за все я напишу сатиричний роман на цю тему. От, може, за нього і отримаю премію Руданського))».

Варто зазначити, що цьогорічними лауреатами премії імені Степана Руданського стали: поет, член НСПУ Михайло Пасічник з Житомирщини (перша премія), сатирик, член НСПУ Юрій Береза з Рівненщини (друга премія) і Марія Катічева — літераторка з Калинівки, що на Вінничині (третя премія). За словами голови Вінницької обласної письменницької організації Вадима Вітковського, більшість у складі журі премії імені Степана Руданського – чиновники Вінницької облдержадміністрації. Власне, в приміщенні  облдержадміністрації і відбувалось засідання журі з визначення переможців на здобуття премії імені Руданського, і головував на засіданні заступник голови облдержадміністрації, голова журі  Ігор Івасюк.

Також після оприлюднення результатів засідання журі премії імені Руданського заяву про свій вихід з НСПУ подав ще один вінницький письменник – Сергій Татчин.