Відома російська письменниця відмовилася від Держпремії РФ через репресії проти центру «Меморіал»

Письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від Держпремії РФ через репресії проти центру «Меморіал».

Російська письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від звання лауреата Державної премії РФ. У такий спосіб вона протестує проти намагання Генпрокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал», який документує пам’ять про масові репресії в СРСР і про політичні переслідування в РФ. 

Як повідомляє investigator.org.ua, про це Петрушевська написала на своїй сторінці у Facebook.

Письменниця Людмила Петрушевська заявила про відмову від звання лауреата Державної премії РФ на знак протесту проти спроби Генеральної прокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал» – формально через порушення російського законодавства про «іноземних агентів».

«У мене зараз відбирають Меморіал, пам’ять про засуджених і розстріляних, про кинутих під вантажівку і померлих голодною смертю, про заморожених у вантажівках шляхом від табору до табору, про закатованих тортурами на Луб’янці та на Колимі, про забитих нещодавно на вулицях, у вагонзаках і у мілі-поліції. Про тих, хто сидить в ув’язненні за сфабрикованими, фальшивими справами. Про тисячі таких ув’язнених, небезпечних для влади», – написала Петрушевська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вона нагадала, що отримала знак лауреата Держпремії РФ з рук президента РФ Володимира Путіна.

«Нехай на мене знову заводять справу про образу президента. Я відмовляюся від звання лауреата Державної премії. Тому що мені вручав значок, коробку та букет президент путін», – написала Петрушевська.

  • Людмила Петрушевська – російська письменниця, драматургиня, поетеса, сценаристка, музична виконавиця, лауреатка численних премій за літературну творчість. Відома своєю гуманістичною громадянською позицією.
  • Державна премія РФ присуджується з 1992 року Президентом РФ за внесок у розвиток науки і техніки, літератури та мистецтва, за видатні виробничі результати. Людмила Петрушевська отримала звання лауреата Держпремії РФ у 2002 році.
  • Міжнародне історико-просвітницьке, правозахисне та благодійне товариство «Меморіал» — неурядова організація, основним завданням якої було дослідження політичних репресій в СРСР. Об’єднує десятки організацій у Росії, Німеччині, Казахстані, Італії, Чехії, Бельгії, Франції, Україні, які ведуть дослідницьку, правозахисну та просвітницьку роботу.
  • 11 листопада 2021 року Генпрокуратура РФ звернулася до Верховного суду РФ з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал» та підрозділи організації – правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей. Як причину відомство вказало систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів», а саме відсутність відповідного маркування матеріалів організації.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.