Відеоігри зросли, кіно і видавництво – впали. Як карантин вплинув на креативні індустрії в Україні

Якщо порівняти з 2019 роком, у 2020-му зросла частка креативних індустрій в економіці України та зайнятість у цій сфері. Як повідомляє suspilne.media, про це йдеться в огляді Міністерства культури та інформаційної політики, представленому 8 грудня.

Водночас не всі креативні індустрії зросли в умовах обмежень через COVID-19. За 2020 рік креативні індустрії принесли економіці України 4,2% доданої вартості, або 132,4 мільярда гривень. Це більше за показник 2019 року (3,9%, 117,2 мільярда гривень). Зросла і кількість працівників у сфері креативних індустрій – з 352 до 360 тисяч. У відсотковому співвідношенні частка людей, зайнята у цій галузі, зросла з 3,8% до 4%.

Що стосується конкретних індустрій, то за 2020 рік показали зростання видання комп’ютерних ігор (+61%), дизайн (+40%) і комп’ютерне програмування (+33%). А впали – показ кіно (-70%), розповсюдження фільмів і телепрограм (-37%), видавнича справа (від -26% до -14%), музеї (-26%) й театральна та концертна сфера (від -12% до -5%).

Загальна вартість створеної індустріями продукції у 2020 році зросла з 286 до 333,9 мільярда гривень. У МКІП вважають, що на тлі падіння економіки України на 4% у 2020 році це свідчить про вагому частку ІТ-сектора в креативних індустріях, а також про “значну тіньову частку економіки, яка не відображається в статистиці”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Аналіз креативних індустрій МКІП здійснював за даними Державної служби статистики за 34 видами економічної діяльності, віднесеними законом до креативних індустрій. Міністерство зазначає, що в огляд могли не потрапити всі індустрії, а також що він відображає стан офіційного сектора економіки.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.