Василь Махно став переможцем "Книги року Бі-Бі-Сі"

 
“Книгою року Бі-Бі-Сі” стала збірка оповідань Василя Махна “Дім у Бейтінґ Голлов”. Нагороджували 11 грудня в 4-зірковому столичному готелі “Редіссон Блу”. У фінал також потрапили романи “Аптекар” Юрія Винничука, “Карбід” Андрія Любки, “Понаїхали” Артема Чапая та двотомник оповідань “Порослий кульбабами дворик” Валерія Шевчука, передає Gazeta.ua.
— Це було для мене несподіванкою, що хтось цю книжку помітить, — каже 76-річний Валерій Шевчук. — Для мене ці тексти особливі, бо там ще є підзаголовок “Невидані новели й оповідання”. Написані з 1960-го по 2003-й. Вони не могли пройти в друк у тоталітарному режимі. Хоч там тільки трохи антитоталітарного. Але то була проза, яка до соціалістичного реалізму не мала жодного стосунку.
— Книжка Шевчука — це надзвичайно цікавий екскурс у минуле. Починається все з 1950-х. Розумієш, так тоді писали. Це — як перенестись назад у часі й скуштувати тих запахів, смаків чи тієї мови, — каже учасниця журі, радник із питань культури Європейського банку реконструкції та розвитку Світлана Пиркало, 39 років.
Львівський письменник 63-річний Юрій Винничук двічі здобував головну нагороду “Книги року Бі-Бі-Сі”. 2005-го за “Весняні ігри в осінніх садах”, 2012-го — за роман “Танґо смерті”. Цього разу на нагородження не приїхав.
Дія нового роману Винничука відбувається у XVII ст. у Львові. Головні герої — аптекар, юна відьма, міський кат і помічниця аптекаря, яка видає себе за чоловіка. Бо жінкам забороняли займатися медициною.
— Вибираємо між двома революціонерами: між Чапаєм і Махном, — жартує член журі, літературознавець Віра Агеєва, 57 років, представляючи збірку оповідань 51-річного Василя Махна.
Його оголошують переможцем. Із 2000 року живе у Сполучених Штатах Америки. Отримає 1 тис. фунтів стерлінгів — це близько 36 тис. грн.
Це перша прозова книжка Махна. Вийшла у львівському “Видавництві Старого Лева”. Дія оповідань відбувається у США, Індії та на Тернопіллі.
Після нагородження гості йдуть на фуршет. Столи заставлені келихами з білим вином. Поряд — таці з канапками, фруктами на шпажках, пирогами з броколі та сиром.
— Скептично ставлюся, коли поети починають писати прозу. Мені здається, що в них нічого не вийде. Але у випадку Василя Махна — вдалося, — говорить літературознавець40-річний Ростислав Семків. — Ностальгія, ліризм із його поезії просочуються в прозу. Серед цьогорічних фіналістів конкурсу Махно — найкращий.
Премії “Книга року Бі-Бі-Сі” виповнилося 11 років. Торік нагороду здобув роман “Фелікс Австрія” Софії Андрухович. Найкращою книжкою десятиліття обрали роман “Ворошиловград” Сергія Жадана.
 
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал