“Варто приватизувати”. Олександр Ткаченко про майбутнє українських кіностудій

Державні українські кіностудії варто приватизувати або створити державно-приватне партнерство, а їхньою трансформацією мають займатися приватні люди. Як повідомляє suspilne.media, про це міністр культури Олександр Ткаченко розповів в інтерв’ю виданню Delo, яке вийшло 27 липня.

На питання журналіста, що робити з кіностудіями, зокрема з кіностудією Довженка, величезна територія якої у середмісті столиці не використовується раціонально, міністр відповів, що точного рішення щодо кіностудії Довженка в нього немає, але решту кіностудій варто приватизувати або створити державно-приватне партнерство.

“Їхньою трансформацією у сучасні майданчики, на яких можна було не лише знімати, а й отримувати якісний сервіс, мають займатися приватні люди. Дивно державі мати кіностудії, коли кіноринок на 95% приватний”, – заявив Ткаченко.

Міністр додав, що на сьогодні Мінкульту вдалося розірвати договір про інвестиційну діяльність Укркінохроніки, за яким територія студії мала піти під забудову. Водночас вдалося повернути у держвласність будиночки на Десні, які незаконно оформили на приватні компанії. Наразі вирішується питання, щоб під державним контролем перебувала уся територія Національної кінематики.

Далі розмова йшла про Одеську кіностудію, співвласником якої був Ткаченко, та чи реально її перетворити на сучасний сервісний майданчик. Міністр відповів, що коли він мав стосунок до цієї кіностудії, усі боялися, що територію забудують, проте цього не сталося.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Якби 15 років тому кіностудію приватизували, ми отримали б вагомий поштовх для розвитку інфраструктури. Бізнесмен не вкладатиме гроші в об’єкт, який на 50% належить державі. У нас іще є можливість надолужити згаяне”, – сказав міністр.

Кіностудія імені Довженка була включена в список 800 об’єктів держвласності, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках.

3 червня 2020 року під стінами Одеської кіностудії відбувся мітинг проти призначення Олександра Ткаченка міністром культури України. Представники громадської організації “Гільдія кінематографістів Одеси” запевнили: якщо власник акцій Одеської кіностудії Олександр Ткаченко стане міністром, то виникне конфлікт інтересів.

Новопризначений міністр запевнив, що готує свої акції Одеської кіностудії до продажу.

Додамо, в 2005 році Одеську кіностудію реорганізували з державного підприємства на акціонерне товариство. Після цього 50% та 1 акція належали державі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.