В Україні суттєво здорожчали книжки: у чому причина?

Останнім часом книжки в Україні суттєво зросли в ціні, а попит на друковані видання впав. Видавництва вимушені закриватися. Яке майбутнє ринку книговидання в Україні, скільки українці витрачають на книги та чому вони дорожчають? Як повідомляє nrcu.gov.ua, про це розповів в ефірі Українського радіо президент Української асоціації видавництв та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

ПРО ЗБІЛЬШЕННЯ ЦІНИ НА ПАПІР

Головна причина здорожчання книг — збільшення ціни на папір на світовому ринку та його дефіцит. У світі брак целюлози і макулатури, що є основою для виготовлення картону для книжок. Ситуація найближчим часом не поліпшиться, оскільки крім браку сировини чимало європейських підприємств припинили свою роботу або перепрофілювалися. Європа переходить від полімерних матеріалів у пакуванні до паперових. Маючи велику маржу від пакувальних матеріалів, шведські та фінські комбінати перейшли до виготовлення пакування, а не офсетного паперу.

Раніше частина європейських видавництв активно користувалась і закуповувала індонезійський та китайський папір. Але вони відмовилися від цих постачальників, бо різко зросла вартість контейнерного перевезення. У Китаї склався шалений дефіцит паперу, тому вони почали активно закуповувати російський.

Ціна на папір з початком року зросла майже на 30%. При цьому європейські видавництва заявляють, що їм бракує паперу і вони змушені відмовлятися від низки нових проєктів. Така ж ситуація у російських видавців. В Україні питання навіть не в ціні на папір, а в можливості взагалі його отримати, оскільки ліміти європейського паперу для України надзвичайно малі. Російський папір Україна не може купувати, бо з квітня 2021 року накладено ембарго на поставку російського паперу в Україну. Ймовірно, кількість книжок різко зменшиться, а вартість їх різко зросте.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ПРО ДРУК ПІДРУЧНИКІВ В УКРАЇНІ

На 2021 рік в Україні недофінансування друку підручників для 8 класу на рівні 38%. Дві третини підручників для 8 класу не були видані. Попередні підручники відпрацювали п’ять років, частина з них непридатна для використання. Наступного року було заплановано друк підручників для випускного 9 класу. Але у проєкті бюджету на це не передбачені кошти. Також не передбачені кошти для закупівлі книжок для бібліотек.

ПРО ЕЛЕКТРОННІ КНИЖКИ

Два роки тому статистика показала, що 82% українців не готові купувати електронні книги. Вважають, що е-видання мусять бути безкоштовними. Український ринок електронної книги практично не розвивається і становить десяті відсотки порівняно з європейськими країнами.

Хоча електронна книга могла б бути виходом із ситуації. Водночас треба розуміти, що е-книги і е-підручники так само пишуть і готують автори, над електронним виданням працюють редактори й ілюстратори. Тим паче сучасні вимоги до підручників дуже високі, автори повинні встигати за змінами у сприйнятті молоді і відображати це в літературі і підручниках.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.