В Одесі презентували книгу «Голос війни. Історії ветеранів» від учасників АТО

 
У Impact Hub Odessa представили книгу, написану безпосередніми учасниками бойових дій війни на Донбасі. Вона отримала назву «Голос війни. Історії ветеранів». До видання увійшло 29 оповідань, які повідали 22 колишніх воїна АТО, пише Главком.
Книга з’явилася в результаті соціального проекту «Голос війни: школа публіцистики для ветеранів АТО», що реалізується міжнародними організаціями за фінансової підтримки уряду Канади.
Протягом двох місяців відомі українські письменники, блогери та журналісти викладали колишнім воїнам ази письменницької майстерності. Цікаво, що книгу не можна купити просто так – її тираж становить всього 2 тисячі примірників, а її розповсюдженням займаються громадські працівники і волонтери.
Автори проекту підкреслюють, що хотіли показати читачам війну з іншого, невідомого нам боку, адже розповіді написані непрофесійними письменниками. Серед оповідачів – люди самих звичайних професій, тому в їх текстах немає надриву, пафосу і зайвої емоційності. Це їхні голоси, які тісно переплелися з іншими і вилилися в цю книгу.
Письменники-атошнікі розповідають, що війна це не тільки стрілянина, вогонь, біль і страх.

«Найчастіше на війні стикаєшся з елементарною відсутністю побутових умов. Домашні звички тут не працюють, бійці постійно знаходяться в пошуку можливості помитися, попрати і поголитися. У книзі багато епізодів, пов’язаних з продуктами харчування, і це не примха. Завжди хочеться чогось особливого, домашнього, а там в окопах стандартний раціон. Після повернення звідти я довгий час не міг дивитися на макарони, а згущене молоко і зараз не можу пити », – згадує майор Олексій Пайкин, позивний« Буг », кавалер ордена «За мужність» III ступеня.

У книзі багато гумору і простих солдатський історій. Вони звучать не так, як про це пишуть журналісти, письменники і кіношники, тому автори проекту сподіваються, що українці почують голоси тих, хто пройшов крізь війну.
В кінці зустрічі автори оповідань підписали всім бажаючим екземпляри книг.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал