В НСПУ відзначили Всесвітній день письменників

Сьогодні в Будинку письменників НСПУ відбулось святкування Міжнародного дня письменників. Про це повідомляє nspu.com.ua. В рамках «Клубу бібліотекарів», керівником якого вже багато років є письменник Василь Фольварочний, зі столичними бібліотекарями зустрілися відомі майстри слова — Вадим Крищенко, Віктор Женченко, Ніна Гнатюк, Марія Морозенко, Борис Пономаренко, Марина Препотенська та інші.

Як зазначив Василь Фольварочний, існує багато письменників, але не всі вони належать до «вищої ліги»: «Ті, яких ми запросили виступити перед вами — одні з найкращих, безсумнівно», — сказав ведучий, звертаючись до гостей.

З привітаннями до письменників і словом вдячності до бібліотекарів звернулась Марія Морозенко — письменниця, голова КО НСПУ. Вона наголосила, що робота бібліотекаря надзвичайно важлива тим, що забезпечує зв’язок між письменниками і читачами.

«Мабуть, можна не пояснювати, наскільки важливо для нас, для українців, і взагалі для України те, що нарешті ми починаємо говорити з повагою про це свято. Бо донедавна воно відзначалось в усьому світі, а ми його навіть не згадували — попри те, що воно є в календарі. Про письменників частіше згадували лише в якихось кричущих ситуаціях, і тоді кликали наших світочей, щоб прозвучало їхнє слово — бо голос наших мудреців доноситься краще, його чує Бог, і реагує на цей голос швидше», — сказала Марія Морозенко.

Марія Морозенко також наголосила, що це справді чи не перший захід, присвячений Дню письменників, який проводиться в стінах НСПУ: «Важливо, щоб ми вели розмову про письменника — хай би в цей день відбувались круглі столи, конференції про роль і місце письменнника в сучасному суспільстві. До цього свята ми готувались трепетно — переглядали фоліанти і думали, які книги хочемо представити. І бачите — в нас на покуті стоїять Шевченко, Франко і Леся: книги, які нас формують».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Відомий поет і пісняр Вадим Крищенко читав вірші, а також запросив присутніх на свій ювілейний концерт, який відбудеться 26 березня в Палаці «Україна». Радимо відвідати цей урочистий захід, адже доробок Вадима Крищенка — це справді золотий запас української поезії і культури.

Виступала Ніна Гнатюк — відома поетеса, людина надзвичайного таланту і мудрості. Читав вірші Віктор Женченко — український співак, поет та перекладач, член Нацiональної спiлки письменникiв України, Заслужений артист України, Заслужений діяч мистецтв України.

Борис Пономаренко, заступник голови КО НСПУ, під час виступу відзначив роботу столичної письменницької організації: «У нас сформувався такий колектив, що, попри всі негаразди, ми сьогодні працюємо, пишемо, організовуємо заходи, і за останній рік зробили надзвичайно багато». Він також поділився з аудиторією власним творчим доробком: «Для мене честь виступати тут, бо я зовсім недавно з’явився в цій письменницькій когорті, хоч і писав давно, ще зі школи».

Захід завершився автограф-сесією, гості купували книжки і спілкувалися з письменниками.

Наостанок, не можна не навести слів Марії Морозенко, сказаних сьогодні: «Українці — дуже шляхетна нація, і свою культуру ми не маємо права втрачати. Саме етика формувала цілі покоління українців, і наша сила в тому, що через повагу до народу, з любові один до одного, через розуміння проблем одне одного, виростала сильна нація. Такими ми і маємо бути в майбутньому — не послаблювати себе, а бути сильними».