Унікальні вітражі Львова з’явилися на поштових марках

30 грудня Укрпошта ввела в обіг марковий аркуш ʺВітражі старого Львоваʺ. Про це повідомляє Гал-інфо з посиланням на пресслужбу АТ “Укрпошта”.

Сюжетами марок стали 7 фрагментів кольорових вітражів, що прикрашають сакральні споруди міста Лева. А саме костел Домініканський та святого Антонія, Успенську церкву, Вірменський та Латинський катедральний собори, а також вітражі у приміщенні колишнього Краківського готелю, а зараз тут знаходиться Апеляційний суд.

На сірому тлі аркуша кольорові марки розташовані у вигляді трьох вітражних церковних аркових вікон – по три марки на два бокових ʺвікнаʺ, а центральне ʺвікноʺ представлене єдиним великим вітражем із зображенням Діви Марії. На полях маркового аркуша зображено дві мармурові колони, що додають поштовому випуску урочистості та величі.

ʺІдея випуску поштових марок із вітражами належить колективу управління філателії Укрпошти. Ця тема є досить популярною серед колекціонерів. Найбільше зразків старовинних вітражів збереглися у Києві та Львові. Тож зі Львова ми і вирішили розпочати цю серію поштових марок. Принагідно я хочу подякувати львів’янам за допомогу у здійсненні випуску: нашому консультанту зі Львівської міської ради Лілії Онищенко-Швець та талановитому фотографу, автору світлин, зображених на марках і картках до них, – Андрію Кирчіву. Мені приємно, що авторами поштового випуску ʺВітражі старого Львоваʺ погодилися стати Сергій і Олександр Харуки, добре відомі як філателістичному, так і нумізматичному товариству. Одна з їх останніх робіт – марковий аркуш ʺКомахи Україниʺ виборов найпрестижнішу філателістичну нагороду Grand Prix WIPA (Австрія). Сподіваємося, що і вітражі матимуть не менший успіх!ʺ, – відзначила начальник управління філателістичної продукції Укрпошти Наталія Мухіна.

Вартість маркового аркуша ʺВітражі старого Львоваʺ 80 грн: 4 марки номіналом V (еквівалент 9 грн), 2 марки номіналом М (еквівалент 13,5 грн), 1 марка номіналом F (еквівалент 17 грн).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тираж маркового аркуша – 25 тисяч примірників. На аркуші застосована технологія тиснення голографічною плівкою.

Автори поштового випуску Сергій та Олександр Харуки співпрацюють з Укрпоштою над створенням поштових марок. Знаки поштової оплати у їх виконанні неодноразово ставали переможцями та призерами міжнародних філателістичних конкурсів, а найзнаковішою нагородою стала Grand Prix WIPA (Австрія) за марковий аркуш ʺКомахи Україниʺ.

Довідково.

Перші вітражі з’явилися в Галичині разом із запозиченим у Візантії християнства. Звідти й назва для них — ʺгрецькі вікнаʺ. Історія появи й збереження цілісності зразків вітражного мистецтва у храмах і світських спорудах Львова різна.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.