Українські письменники подискутують у Франції про феномен Чорнобиля

 
Чорнобильська зона – це місце трагедії чи новітній соціо-культурний феномен? 14 квітня в Українському культурному центрі в Парижі відбудеться дискусія, присвячена 30-літтю Чорнобильської катастрофи, передає VIDIA.
Кафе міста Чорнобиль перетворюються на місця, де просто зустріти журналістів з усього світу, починаючи від Channel4, ТF1 та ВВС і закінчуючи Aljazeera та Asahi Shimbun. Непримітні радянські забігайлівки у смт, життя в якому ледь жевріє, стають точками перетину різних культур, наповнюються людьми для такого місця недоречними, часом сумбурними і сюрреальними… Однак зона – це місце, яке стало причиною смерті кількох десятків тисяч людей – від хвороб, отриманих внаслідок радіації. Зона лишається місцем найбільшої техногенної катастрофи, де більше ніж півмільйона ліквідаторів пожертвували своїм здоров’ям – зупинивши лихо. То що це за місце? Трагічна пустка чи насичений яскравими персонажами, український феномен? – ідеться в описі дискусії.
У дискусії візьме участь Маркіян Камиш, письменник, знавець Зони відчуження, автор роману “Оформляндія, або Прогулянка в Зону”. Чимало критиків назвали книжку найкращим дебютом минулого року в українській літературі. Днями у Франції у видавництві Arthaud вийшов французький переклад цієї книжки.
Інший учасник дискусії – Олександр Михед, письменник, культуролог, куратор мистецьких проектів. Уривки його есеїв та художніх творів перекладені 10 мовами. Його збірка оповідань “Понтиїзм” та психотрилер “Астра” просякнуті відчуттям катастрофізму та трагізму існування людей у суспільстві, яке є безкінечним кінцем світу.
Галина Акерман  – письменник, історик, журналіст і перекладач, фахівець “радянського світу”. Нещодавно світ побачила її книжка Traverser Tchernobyl, значна частина якої присв’ячена Чорнобильській Зоні.
Модератор – відома українська письменниця та співачка Ірена Карпа.
Захід проходить за підтримки Посольства України у Франції і видавництва “Нора-Друк”.
Нагадаємо, нещодавно у рамках перших українських днів у Нідерландах показали фільм “Російський дятел”, головний герой якого вирушає з’ясовувати причини Чорнобильської катастрофи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал