Український ПЕН стане партнером фестивалю “Польсько-українська Фемінатива”

Міська публічна бібліотека у Вроцлаві та Бібліотечно-культурний центр FAMA організовують другий фестиваль “Польсько-українська Фемінатива”, участь у якому візьмуть авторки Українського ПЕН. Про це повідомляє pen.org.ua.

“Польсько-українська Фемінатива” – це фестиваль, заснований 2020 року як жіночий простір культурної дипломатії та дискусії навколо польсько-українських відносин.

Як розповідають організатори, поштовхом до заснування фестивалю стало 100-річчя з часу підписання 21 квітня 1920 року Варшавського договору про політичний та військовий союз України та Польщі, а головною мотивацією – “бажання відкрити герметичне середовище та розширити дискурс з урахуванням точок зору польських та українських жінок”.

“У Східній Європі той факт, що ми не згодні, аби жіночий досвід та світогляд сприймали легковажно чи поблажливо, досі вважається “революційним” способом мислення, – зазначають організатори. – Польки та українки хочуть співтворити суспільні контакти в міжнародному житті, знайомитися, ділитися знаннями, досвідом, уміннями, розмовляти про виклики, з якими змагаються у своїх країнах, взаємно сприяти успіхам одні одних”.

“Фемінатива” – це фестиваль, зосереджений насамперед довкола літератури, але не тільки. Збройні конфлікти, права людини, влада, активізм, материнство, виключення, “іншість”, Церква і політика – це лише частина тем, які обговорюватимуться під час дискусій у рамках фестивалю.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цього року “Фемінатива” матиме гібридну форму: дискусії відбуватимуться у Вроцлаві, а Львів, Київ, Варшава і загалом Польща та Україна долучаться до заходів віртуально.

Фестиваль триватиме із 20 серпня до 1 жовтня: заплановано 6 дискусій за участі українських та польських експерток. Зокрема, участь у фестивалі візьмуть членкині Українського ПЕН Олена Стяжкіна, Оля Гнатюк, Галя Крук, Тамара Гундорова та інші.

У серпні в рамках фестивалю відбудуться дві події:

  • 20 серпня, 18:00 

В Concordia Design Wrocław (Слодовий Острів 7, Вроцлав) відбудеться дискусія “Польсько-українське сусідство у глобальній перспективі. Історія, робота/тіло/політика/візія майбутнього”. 

Розмова з нагоди 30-ліття Незалежності України.

Учасниці: українська медіаекспертка, телеведуча та культурна менеджерка Марія Гурська,  українська письменниця, історикиня та членкиня Українського ПЕН Олена Стяжкіна, польська репортерка TVN Discovery, яка співпрацює з українським телеканалом espreso.tv Б’янка Залевська, польська публіцистка Боґуміла Бердиховська. Модеруватиме захід Анна Лазар. 

  • 27 серпня, 18:00 

У Національному інституті ім. Оссолінських (вул. Шевська 37, Вроцлав) відбудеться дискусія “Час їїсторії. Порозмовляймо про історії жінок”.

“Їісторія” (анг. herstory) – термін, який з’явився в англійській мові у 70-х рр. ХХ ст. під час другої хвилі фемінізму. Термін було створено на основі гри слів і аналогії до слова “історія” (анг. history), його завданням було звернути увагу на відсутність жінок на мапах історії і домінацію чоловічої нарації в тогочасних описах світових подій.

Учасниці: професорка Варшавського університету, членкиня Польського ПЕН та віцепрезидентка Українського ПЕН Оля Гнатюк, докторка гуманітарних наук, культурознавиця та громадська активістка Малґожата Ткач-Янік, літературознавиця, завідувачка відділу теорії літератури Інституту літератури імені Шевченка НАН Україн та членкиня Українського ПЕН Тамара Гундорова. Модеруватиме захід Казимира Щука.

Онлайн-трансляцію заходів українською та польською мовами можна буде дивитися на Facebook-сторінках “Фемінативи” та Українського ПЕН.

Більше інформації про фестиваль – на сайті Бібліотечно-культурного центру FAMA.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.