Український ПЕН організовує дискусію до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня Український ПЕН у партнерстві з Кримським домом, КримSOS та Крим.Реалії організовує онлайн-подію – “Спільний біль. Спільна історія. Дискусія до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу”. Захід відбудеться у рамках Тижня солідарності з киримли, який триватиме з 18-го до 24 травня і включатиме в себе низку правозахисних та мадіапроєктів.

Учасники події диктуватимуть про те, чи все зроблено, щоб правда про депортацію кримських татар була відома українському суспільству та світу. Вони обговорять, які міфи і пропагандистські кліше про депортацію досі не розвінчані та підтримуються сучасною російською владою. А також поділяться особистими історіями про те, як їхні родини пережили депортацію і як вони самі про неї дізнались.

Учасники дискусії:

Ґульнара Бекірова – авторка і ведуча програми “Таріх левхалари” (“Сторінки історії”) на телеканалі ATR, головна редакторка веб-проекту “Крим і кримські татари”;
Наріман Джелялов – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу;
Мирослав Маринович – правозахисник, публіцист, віцеректор Українського Католицького Університету, почесний президент Українського ПЕН;
Вікторія Середа –гостьовий дослідник Українського наукового інституту Гарвардського Університету, доцент кафедри соціології Українського католицького університету;
Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Модеруватиме розмову Олександр Зінченко – історик, публіцист, журналіст, заступник головного редактора “Історичної правди”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Трансляція дискусії відбудеться 18 травня о 19.00 на Фейсбук-сторінках Українського ПЕН, Кримського дому та видання Крим.Реалії.

Дискусійний ПЕН-клуб 
– спроба вийти за межі соцмереж, де обговорення частіше перетворюються на сварки, ніж на аргументований обмін думками, а також за межі псевдодебатів на телебаченні, де сценарій розмови визначається інтересами власників медіа. Натомість мета Дискусійного ПЕН-клубу – осмислити у діалозі нагальні питання і сприяти розвитку громадянського суспільства, формувати культуру поваги до співрозмовника і вміння чути іншого.