Українське радіо стало доступнішим на півночі окупованого росіянами Криму

На півночі тимчасово окупованого Криму сигнал деяких українських FM-радіостанцій став доступнішим для слухачів.

Як передає ukrinform.ua, про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«Кримська правозахисна група у грудні 2021 року провела новий моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону на півночі півострова. У порівнянні з попереднім моніторингом, проведеним у вересні цього року, у північному Криму сигнал деяких українських FM-радіостанцій став більш доступним для мешканців Криму», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, на момент моніторингу українських FM-радіостанцій у 19-ти перевірених населених пунктах сигнал був недоступний лише у трьох – селах Вишневка, Ішунь та м. Красноперекопську.

У решті 16 населених пунктів на окремих частотах сигнал українських FM-станцій був доступний. На деяких радіочастотах було чутно одночасне мовлення двох радіостанцій, через що сигнал був нерозбірливий.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У населених пунктах Мартинівка, Завіт Ленінський, Солоне озеро, Єрмакове, Зарічне, Джанкой, Лобанове, Воїнка, Зелена Нива можна почути лише одну українську станцію. В Армянську, Овочевому, Придорожньому та Красноармійську – по 2 радіостанції, в Істочному – 3 радіостанції, в Новоолександрівці – 4, у Передмостному-7 українських FM-радіостанцій.

Біля КПВВ «Чонгар», на тимчасово окупованій території півострова, можна послухати програми 8 українських FM-радіо, а біля КПВВ «Чаплинка» з боку Криму чути лише 3 українські радіостанції.

На частоті 99,8 МГц, у трьох населених пунктах на півночі Криму чутно сигнал українського радіо «НВ», у всіх інших населених пунктах зі списку моніторингу на цій частоті мовить підконтрольне Міноборони РФ радіо «Звєзда».

Як зазначили у КПГ, мовлення радіо «Крим.Реалії» на частоті 648 АМ у першу половину дня проведення моніторингу не було у всіх перевірених населених пунктах.

За інформацією представників радіостанції «Крим.Реалії», на цій частоті сигнал тепер доступний з 15 до 19 години щодня. Тоді як на частоті 105.9 МГц мовлення цієї радіостанції доступне у попередньому обсязі.

Мовлення українських FM з «Чаплинки» у північному Криму повністю або частково заглушають такі російські радіостанції: частоту радіо «Культура» 95,3 перекриває радіо «Крым», частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море», частоту радіо «НВ» 99,8 МГц – радіо “Звєзда”, частоту радіо “Мейдан” 102,3 – “Спутник”, частоту радіо “Хаят” 103,5 – “Маяк”, частоту радіо “Промінь” 106,4 – “Ватан Седасы”.

Мовлення українських FM з «Чонгара» у північному Криму перекривають такі російські станції: частоту «Українського радіо» 100,7 заглушує радіо «Спутник», частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести», частоту «Армія FM» 103 – радіо “Крым”, частоту “Радіо НВ” 104,1 – радіо “Море”, частоту “Крим.Реалії” 105,9 – “Вести”, частоту радіо “ХерсонFM” 107,8 – “Ватан Седасы”.

Як вважають у Кримській правозахисній групі, результати цього моніторингу свідчать про системне порушення права жителів Криму на доступ до інформації незалежних українських медіа.

У КПГ нагадали, що блокування Росією українських веб-сайтів і радіостанцій було засуджено у резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», ухваленій 16 грудня 2020 року.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.