Учасники всеукраїнської конференції звернулися до керівників Ужгорода з проханням назвати одну з вулиць іменем Чендея

Нижче – лист учасників Всеукраїнської наукової конференції

«Творчі горизонти Івана Чендея» до голови Ужгорода і депутатів міської ради.

 

 

 Голові міста Ужгорода п. Андріїву Б. Є.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

                                                                      Депутатам Ужгородської міської ради

 

К о п і я: Голові  Національної Спілки

письменників України п. Сидоржевському М.

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

учасників Всеукраїнської наукової конференції

«Творчі горизонти Івана Чендея»

 

 

Вельмишановний Богдане Євстафійовичу!

Шановні депутати Ужгородської міської ради!

 

У рамках виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 рр.» від 17.12. 2021 р. 12 травня 2022 р. ув Ужгороді відбулась за участі відомих вчених літературознавців та  мовознавців Всеукраїнська наукова конференція «Творчі горизонти Івана Чендея» з нагоди 100-річного ювілею видатного письменника-шістдесятника, автора сценарію всесвітньовідомого фільму режисера С. Параджанова «Тіні забутих предків» І. Чендея.

Цей поважний представницький науковий форум, зорганізований кафедрою української літератури філологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет» спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України навіть в умовах російсько-української війни, засвідчив про неабияке зростання інтересу до постаті цієї непересічної особистості не лише в контексті культури Закарпаття, але й України та слов’янського світу загалом.

Підбиваючи підсумки роботи конференції, на якій заслухані змістовні доповіді, що сповна розкрили різні грані творчого доробку автора забороненої радянським режимом збірки «Березневий сніг» (1968), учасники форуму висловили ряд слушних пропозицій щодо гідного вшанування закарпатського «Короля Ліра», за вдалим визначенням критика Г. Корабельникова. Отож звертаємося до Вас із клопотанням (ухвалене учасниками конференції одноголосно) про перейменування вулиці Висока (не частково, а повністю) на вулицю Івана Чендея в місті Ужгороді, де мешкав письменник і в садибі якого побували П. Тичини, С. Параджанов, М. Бажан, О. Гончар, Д. Павличко, І. Драч, М. Мушинка, В. Лібовицький, Ю. Бача, Т. Яблонська та багато інших видатних діячів нашої та зарубіжної культури та літератури. Вважаємо, що в майбутньому вулиця імені Івана Чендея разом із садибою письменника стануть важливою туристичною візитівкою культурної мапи Ужгорода.

Крім цього, гідним пошануванням столітнього ювілею славного сина Закарпаття,  істинного патріота свого краю й Української держави, його внеску як художника й мислителя в загальнонаціональну духовну скарбницю, просимо разом із Національною Спілкою письменників України клопотати перед відповідними державними інституціями про заснування державної Міжнародної літературної премії імені Івана Чендея за творчі здобутки на ниві малої прози та чендеєзнавства (про це свідчать художні твори та наукові праці представлені не лише українськими, але й закордонними авторами на Всеукраїнському  конкурсі малої прози ім. І. Чендея, що проводиться п’ять років поспіль).

Вважаємо також, що міська рада, Національна Спілка письменників України, Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України мають клопотати перед Київською міською радою про надання імені Івана Чендея одній із київських вулиць, що буде водночас виявом солідарності київської влади із закарпатцями, які надали прихисток тисячам киян та інших жителів України під час нападу нацистської Росії на нашу державу.

Вельмишановний Богдане Євстафійовичу, шановні депутати Ужгородської міської ради як державники і провідники своєї громади! Ми глибоко переконані в тому, що усі маємо однакові державотворчі цілі і завдання, усвідомлюємо важливість нашої національно-культурної пам’яті  і зуміємо спрямувати свої зусилля на гідне пошанування видатних особистостей нашої культури й історії.

Ми, учасники Всеукраїнської наукової конференції «Творчі горизонти Івана Чендея», просимо виявити державницьку позицію влади міста Ужгорода, особливо в цей випробувальний на ідейну й моральну стійкість,  та втілити у реальність запропоновані нами заходи щодо вшанування високообдарованого митця Івана Чендея.

Слава Україні!

 

З повагою та за дорученням учасників конференції

 

Голова оргкомітету

Всеукраїнської наукової

конференції, ректор

ДВНЗ «Ужгородський

національний університет»                                         Володимир СМОЛАНКА

 

Члени оргкомітету:

Директор Інституту літератури

ім. Т. Г. Шевченка НАН України                               Микола ЖУЛИНСЬКИЙ

Уповноважений із захисту

державної мови                                                            Тарас КРЕМІНЬ

 

Декан філологічного факультету                                Юрій БІДЗІЛЯ

 

Завідувачка кафедри

української літератури                                                 Оксана КУЗЬМА

 

Голова журі Всеукраїнського

конкурсу малої прози ім. Івана Чендея                       Сидір  КІРАЛЬ