У США вперше показали фільм про Андрея Шептицького

У Філадельфії вперше у Сполучених Штатах показали документальний фільм «Андрей Шептицький: актуальне», до організації віртуального показу якого долучилася Ліга Українців Католиків у США.

Як передає ukrinform.ua, про це повідомило товариство «Свята Софія» США.

Прем’єра відбулася під час семестру весняних викладів Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США та Осередку праці Наукового Товариства ім. Шевченка у Філадельфії у співпраці з Українською Католицькою парафією Благовіщення Пресвятої Богородиці в Мелровз Парк (штат Пенсильванія).

«Кінострічка представляє діяльність митрополита Андрея Шептицького, започаткування і підтримку різних інституцій  у першій половині ХХ століття, та актуальність даних установ у сьогоденні. Благодійність, пожертвування, збереження української художньої спадщини та допомога ПЛАСТУ – це не єдині здобутки Митрополита Шептицького. Аби повністю описати усе, що він зробив для України, автори кінострічки зібрали істориків, лікарів, художників та всіх дотичних до ідей Шептицького людей. Фільм має на меті показати, як введені митрополитом Андреєм ініціативи діють у сучасному світі, і які висновки можемо робити для майбутнього духовно-культурного розвитку нашої держави», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що попри те, що це документальний фільм, присутні його переглянули на одному диханні. Кінострічка розпочалася з біографії самого Митрополита, а згодом розповіла про його громадську діяльність. Мало хто знав, але ідею створення Українського католицького університету запропонував саме Андрей Шептицький. Також він матеріально та духовно підтримував пластунів, українських художників та лікарів. Митрополит був великим благодійником й поціновувачем українського мистецтва та іконопису. Відтак скуповував та колекціонував ікони та картини. Після нього залишився величезний спадок не лише різноманітних експонатів, а й духовних настанов.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Те, що зробив митрополит Андрея для Української Церкви, для українського мистецтва і взагалі для української державності є надзвичайно важливим, великим і глобальним. Саме тому, людина є віруючою, чи ні, греко-католиком чи православним, повинна знати і дооцінювати вклад Митрополита Андрея у духовність та розвиток нашого народу в надзвичайно складний час. І загалом постать митрополита Андрея є надзвичайно важливою у нашій державі, а також, на моє переконання, одна з найбільших церковних постатей Вселенської Церкви у ХХ столітті» – наголосив у відео зверненні до авдиторії директор фундації «Андрей» Михайло Перун, автор проєкту.

Над стрічкою працювали композитор – Олександр Козаренко, сценарист – Святослав Козак. Фільм створений Благодійною організацією «Фундація – «Андрей» до 155-ліття від дня народження Праведного Митрополита.

Нагадаємо, у Нідерландах у дату незаконного референдуму в Криму показали український фільм «Вибір» про вибір та трагедію як окремої людини, так і всієї країни.

Фото: stsophia.us

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.