У США почали оцифровувати архіви Української капели бандуристів Північної Америки

У США Українсько-Американський Архів і Музей Детройту почали оцифровувати архіви Української капели бандуристів Північної Америки (УКБ), а 30 липня провели в музеї вітальну презентацію для понад 75 запрошених гостей.

Як передає ukrinform.ua, про це УКБ повідомила у Фейсбуці.

Розповідається, що на початку 2020 року Микола Мурський – нещодавно обраний Архівіст Української Капели Бандуристів Північної Америки (УКБ) – переглянув статус архівів Капели та скористався можливістю донести ці історичні та культурні скарби до світу. Потрібно було організувати понад сорок великих коробок із фотографіями, рукописними спогадами та вирізками з газет. Він намітив п’ятирічний план не лише огляду, ідентифікації, каталогізації та оцифрування матеріалів, а й аналізу джерел різних світових сховищ, що містять записи, які стосуються багатої історії УКБ.

У червні 2021 року УКБ співпрацювала з Українсько-Американським Архівом та Музеєм Детройту (УААМ), щоб розпочати роботу над Архівами УКБ. Аби допомогти у цьому монументальному зусиллю, колектив, який нещодавно відсвяткував свій Столітній ювілей, найняв двох дослідників.

Ірина Волошина – доцент кафедри фольклору та етномузикології університету Індіани в Блумінгтоні та аспірантка. Вона – науковий співробітник, чию роботу спонсорує Walter Center for Career Development. І. Волошина – фольклорист, який досліджує український та українсько-американський фольклор, діаспору, матеріальну культуру, народне мистецтво, народну музику та нематеріальну культурну спадщину.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Квітка Созанська – бандуристка, співачка (сопрано), лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, викладач вокалу та аспірантка Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, викладач бандури у Львівському державному музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької. К. Созанська досліджує оригінальну композиторську творчість виконавців-бандуристів у період другої половини XX – початку XXI століття.

Під керівництвом Архівіста УКБ Миколи Мурського, віцепрезидента УКБ Богдана Прийми та директорки УААМ Олі Лісківської, Ірина та Квітка мали опрацювати вміст понад сорока великих пластикових контейнерів з архівними матеріалами, а також переглянути, ідентифікувати, каталогізувати та оцифрувати записи. Ці матеріали були відсортовані за десятиліттями, і початковим завданням було розпочати архівне збереження записів, починаючи з 1920-х років до кінця 1960-х років. Після багатьох тижнів роботи трохи менше половини цих матеріалів були оцифровані та належним чином заархівовані.

30 липня 2021 року УКБ та УААМ провели в музеї вітальну презентацію для понад 75 запрошених гостей. Серед гостей були чинні та колишні члени УКБ, а також нащадки колишніх членів УКБ. УКБ подякувала Президентці Правління УААМ Дзвінці Гайді та всім членам правління за те, що вони дозволили Архіву УКБ використовувати музей як основу діяльності протягом попередніх шести тижнів. УКБ висловила вдячність Олі Лісківській, виконавчій директорці музею, за її професіоналізм, архівні знання та невтомну підтримку цієї роботи.

Квітка Созанська та Ірина Волошина презентували підсумки своєї роботи, виконаної за останні шість тижнів, яка включала фактичні презентації розкритих артефактів. Дослідники виявили потерту, але розбірливу концертну програму за 1942 рік з Рівного, Україна, з виступу в одному з перших гастролей відновленого ансамблю. Вони також знайшли квиток на поїзд із цього туру, а також багато рукописних спогадів про роки війни, які пережили очевидці. Робота з організації, ідентифікації, каталогізації та оцифрування архівних матеріалів УКБ є величезною справою. Перші кроки були зроблені, й УКБ передбачає, що для завершення цього проєкту знадобиться три або більше років.

Олег Махлай – художній керівник та диригент УКБ – звернувся до громади, підкресливши важливість Архіву УКБ у визначенні поточної місії ансамблю. Тоді Архівіст УКБ модерував конференційну дискусію, яку провели І. Волошина та К. Созанська. До них приєднався О. Махлай, а також Юліян Китастий – відомий бандурист і колишній музикант УКБ. Вечір завершився невеликим фуршетом.

«Ми не можемо просто забути жертовність та самовідданість музикантів, які були до нас, і Капеля прагне шанувати їхню спадщину, зберігаючи їх пам’ять та внесок. Понад 100 років УКБ несе свічку української мови та історії через музику та освіту. Сьогодні наша місія однаково важлива, якщо не навіть важливіша, ніж будь-коли. Наша мета – опиратися на неймовірну спадщину, яку заснували та плекали люди, які йшли цією стежиною перед нами, які співали та грали на славу та красу України та її народу. Зрештою, Архів УКБ має на меті продемонструвати багату та прекрасну історію нашої організації як віртуально, так і за допомогою мандрівних експозицій. Наш Архів відкритий дослідникам та студентам», – наголосили в УКБ.

Також УКБ просить охочих поділитися з ними матеріалами , які було б цікаво додати до їхнього історичного архіву. Для цього можна подарувати матеріали безпосередньо УКБ, або позичити їх для оцифрування.

«Архів УКБ буде вдячний за Вашу підтримку, фінансову чи матеріальну. Будь ласка, зв’яжіться з нами електронною поштою на адресу archivist@bandura.org для отримання додаткової інформації», – додали в УКБ.

Нагадаємо, Українська капела бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка (УКБімТШ) обрала нову управу.

Фото: УКБ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.