У США батьки вимагають вилучити Біблію зі шкільних бібліотек через “порнографічний” вміст

Батьки в американському штаті Юта подали запит на заборону Біблії у школах через “порнографічний” вміст книги. Таким чином батьки цитують та висміюють закон, прийнятий минулого року, згідно з яким зі шкіл і бібліотек було вилучено десятки книг. У своєму запиті про вилучення Біблії один з батьків, ім’я якого не розголошується з міркувань конфіденційності, написав: “Приберіть це порно з наших шкіл”.

У 2022 році в штаті Юта прийняли закон про заборону книг “порнографічного або непристойного” змісту. Початковий список заборонених книг включав багато назв, які містять історії про дорослішання, які також стосуються тем сексуальності та статі, зокрема “Назавжди…»”Джуді Блюм, “Гендер квір” Майї Кобабе та “Дев’ятнадцять хвилин” Джоді Піколт.

Згідно зі стандартами закону, деякі батьки вважають, що Біблія має бути в списку. Місцеве видання Salt Lake Tribune отримало копію батьківського запиту, де зазначено:

Інцест, онанізм, зоофілія, проституція, калічення статевих органів, феляція, фалоімітатори, зґвалтування та навіть дітовбивство. Ви, безсумнівно, побачите, що Біблія під законом Юти § 76-10-1227, “не має серйозних цінностей для неповнолітніх”, тому що це порнографія за нашим новим визначенням.

Серед еротичних сюжетів з Біблії, які підпадають під визначення скандального закону можна віднести “Пісню про Соломона”, яка, крім усього іншого, описує жіночі груди в деталях, порівнюючи їх з гронами фруктів, а також благає чоловіка з’їсти ці “дорогоцінні плоди”. Також не надто “шкільною” є історія про царя Давида, охопленого хіттю до жінки, на ім’я Вірсавія, до якої він підкрадався, коли вона купалася, і вчинив з нею перелюб, а пізніше вбив її чоловіка. Доволі “інтимною” є й історія про Хама, який побачив свого батька Ноя оголеним і за це був проклятий. Навіть, якщо ці сюжети якось можна виправдати перед новим законом Юти, то історію про Содом і Гоморру, мабуть, ні.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У батьківському зверненні про заборону Біблії також зазначено:

Я дякую Законодавчому органу штату Юта та Utah Parents United за те, що зробили цей недобросовісний процес набагато простішим і ефективнішим. Тепер ми всі можемо забороняти книги й вам навіть не потрібно їх читати або бути точним. Чорт, вам навіть не потрібно дивитися в книгу! Поступитися освітою наших дітей, правами першої поправки та доступом до бібліотеки групі, яка підтримує перевагу білої раси, як-от Utah Parents United, здається чудовою ідеєю для шкільного округу, який буквально перебуває під слідством за расизм.

Utah Parents United — це одна з кількох консервативних груп, які наполягають на посиленні заборони книжок у школах, у яких переважно розповідають про темношкірих людей, кольорових людей, дивних або гендерно неконформних персонажів.

Юта є одним із кількох штатів, де бібліотеки та вчителі зазнають нападок з боку правих груп і консервативних батьків, які вимагають, щоб бібліотеки заборонили велику кількість книг. У Флориді вчителі ризикують потрапити до в’язниці, якщо вони не перемістять або не заховають книги, доки їх не перевірять на “образливий” вміст.

Прессекретар шкільного округу Дейвіс Крістофер Вільямс зазначив, що батьки можуть надіслати книги на перевірку шкільному округу, а перевірка книжок триває до 60 днів. За його словами, влада не робить різниці між одним запитом і іншим й сприймає це як звичайну роботу.

У 2021 році Міністерство юстиції та прокуратура США в Юті провели розслідування щодо расової дискримінації в школах округу, “включно з серйозними та широко поширеними расовими переслідуваннями темношкірих та азіатсько-американських учнів”. У 2022 році мати чорношкірого дев’ятикласника подала до суду на шкільний округ за “щоденні расові переслідування з боку учнів”.

meta.ua