У соцмережах обурюються виключенням Віктора Некрасова зі шкільної програми

Рішення Міністерства освіти і науки виключити із шкільної програми киянина Віктора Нєкрасова викликало нерозуміння і обурення у соцмережах.

Зокрема, дискусію з цього приводу розпочала у Facebook публіцистка Ольга Кошарна.

На її думку, виключити з шкільної програми Віктора Некрасова – киянина, дисидента, який перший сказав про Бабин Яр в СРСР, тільки за його російське аристократичне походження та російське прізвище – дурість.

Віктор Некрасов – це легенда Києва. Він найкращий патріот нашого міста та його пропагандист”, – зазначила вона.

У коментарях, відповідаючи на думки користувачів, авторка допису каже, що розуміє, чому виключають Булгакова, Бродського, але чому Віктора Некрасова – ні, та обіцяє  “битися за нього до останнього”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Її підтримують деякі коментатори, зазначаючи, що це той самий випадок, “коли з водою вихлюпнули і дитя або дують на воду, обпікшись на молоці“.

Дехто з коментаторів, має протилежну думку, хоча і визнає, що Віктор Нєкрасов дійсно патріот Києва.

Його “Прогулки по Киеву” свого часу мене сильно вразили і багато чого навчили. Але в цих “Прогулках” ви не зустрінете нічого, що б говорило, що Київ – українське місто. Для нього це чисто російське місто. Найближчі аналоги – Булгаков і Вертинський. Талановиті люди, уродженці Києва, які примудрилися не помітити в ньому нічого українського. (Або у випадку Булгакова – помітити і люто ненавидіти). А дисидентство… Дисиденти ж це не якась єдина партія. В дисидентстві Некрасова нічого нема спільного з дисидентством Стуса, Лук’яненка чи Чорновола. Це були непорозуміння росіянина з його російською владою. Їхня внутрішня справа. До чого тут ми?” – пише коментатор.

Нагадаємо, зі шкільних програм зарубіжної літератури будуть вилучені твори понад 40 російських та радянських письменників, поетів, прозаїків та митців.

bigkyiv.com.ua