У Софії Київській покажуть виставку скульптур Пінзеля та його учня

У Національному заповіднику “Софія Київська” 11 серпня відкриється проєкт “Катарсис”, що включає пізньобарокові скульптури XVIII сторіччя Йоганна-Георга Пінзеля та його учня Франциска Олендзького, а також роботи сучасного митця Олександра Животкова.

Як повідомляє ukrinform.ua, відкриття проєкту “Катарсис” передує фестивалю Bouquet Kyiv Stage, в межах якого він відбувається.

«Ми презентуємо унікальне явище для Києва і України. Ми намагалися в цих величних залах обʼєднати минуле і майбутнє. Готувалася виставка досить довгий час. І я вдячна Львівській національній галереї імені Бориса Григоровича Возницького за надані унікальні роботи. Ми маємо велику надію на ту оцінку киян і наших гостей, які побачать ці шедеври. Я впевнена, що вона буде найвищою. А ще найвищою буде в поєднанні із творами сучасного митця Олександра Животкова», – сказала генеральна директорка заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

Вона також додала, що велика кількість унікальних творів зберігається у фондах Львівської галереї і планується наступна виставка.

«Ми покажемо портретну галерею, яка зберігається в цих фондах. Її в Києві ніхто не бачив. Більшість провідних музеїв не могли б похвалитися таким унікальним доробком, який зберігається там. Можливо, в рамках наступного фестивалю ми таку виставку зробимо», – зазначила Куковальська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На виставці “Катарсис” представлять дві роботи Пінзеля, які вперше у Києві, та роботи Олендзького, які зберігались у фондах Львівської національної галереї і досі ніколи не виставлялися.

«Наша галерея володіє найбільшою колекцією творів геніального майстра Пінзеля. Це найбільш загадкова фігура в історії європейського мистецтва XVIII століття. В цій експозиції представлено пʼять творів із наших фондів – «Святу Анну» та «Голову ангела» Пінзеля. Також три роботи учня, послідовника та яскравого представника школи Пінзеля Франциска Олендзького – це «Алегорична постать з дитям» та дві фігури ангелів», – розповіла заступниця гендиректора Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького Анна Легедза.

Як зауважила кураторка виставки Тетяна Волошина, твори трьох представлених художників, таких різних за часом, стилістикою і спрямуванням, поєднує вибір техніки – це різьба по дереву, а також поєднання смислове.

«Ми намагалися створити простір сучасного екуменістичного храму, храму всіх релігій. І саме тому така назва проєкту – «Катарсис», – зазначила Волошина.

Вона розповіла, що в експозиції роботи Животкова, створені ним в різні часи, 2010-го, 2020 року. Зокрема, це роботи «Оранта», «Спас», «Богородиця», «Древо життя», три твори із серії «Врата».

Тут також є одні з останніх робіт Животкова — із серії “Київ. 2014”. “Одна з них “22 січня” приурочена до першого пострілу, коли Сергія Нігояна убили на Майдані – хлопця з Дніпропетровська, вірменина, який приїхав у наш Київ на свою Голгофу. Другий був білорусом. Третій — українцем. Ці троє хлопців пішли від нас, виборюючи нашу незалежність. Друга “18 лютого” присвячена подіям, коли почалися масові вбивства. Напередодні Дня Незалежності України знаково показати ці роботи… Це вражаючі абстрактні твори. Животков – художник, який пережив ХХ століття всередині себе і він не міг, як Пінзель чи Олендзький, зображати реалістичні образи”, – сказала засновниця Stedley Art Foundation Стелла Беньямінова.

Виставка організована в межах фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage і триватиме з 11 серпня 2021 року до 5 січня 2022 року. Вона відображає цьогорічну тему фестивалю “МИ. Між минулим і майбутнім” і є синтезом скульптурного мистецтва різних епох.

Організатори проєкту – Дом Майстер Клас, Stedley Art Foundation, Національний заповідник «Софія Київська» та Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.