У сербському місті перед фестивалем зʼявилося кілька тисяч написів з літерою Z. «Калуш Оркестра» виступати відмовився

У Сербії у місті Новий Сад перед початком міжнародного фестивалю ЕХІТ зʼявилися кілька тисяч написів з літерою Z – символом російської агресії проти України. Про це повідомляє кореспондент «Радіо Свобода».

Цей знак невідомі лишили на мосту, що веде до фортеці, на території якої проходить фестиваль, на набережній Дунаю, на будівлі дитсадка й приватних будинках, навіть на контейнерах для відходів.

Місцева влада й поліція відмовляються коментувати появу цих написів. На фестивалі мали виступити переможці Євробачення 2022 – український гурт «Калуш Оркестра». Організатори 6 липня без додаткових пояснень повідомили, що цього виступу не буде.

Міжнародний фестиваль ЕХІТ триватиме з 1 по 11 липня за участі десятків співаків й гуртів з двох десятків країн.

Подію ініціювали у 2000-му році на знак протесту проти режиму колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича. Згодом фестиваль  став міжнародним.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, 29 травня переможці  «Калуш Оркестра» та Сергій Притула продали кришталевий кубок «Євробачення» за 900 тисяч доларів на благодійному аукціоні. Ці гроші фонд Сергія Притули витратив на комплекс безпілотників PD–2 для української армії.

Після цього гурт отримав новий кришталевий мікрофон від Eurovision Song Contest.

Фото: «Радіо Свобода»