У Сербії ухвалили закон про захист кирилиці

Народна скупщина Сербії (парламент, — Фокус) ухвалила закон “Про вживання сербської мови в суспільному житті та про захист і збереження кириличного письма”. Як пише focus.ua, про це повідомляє сербське видання Klix.

Законопроєкт був ухвалений одноголосно, всі присутні депутати (191 осіб) проголосували “За”. Документ ухвалили в День сербської єдності, свободи і національного прапора. Аналогічний законопроєкт був ухвалений і в парламенті Республіки Сербської, що входить до складу Боснії і Герцеговини з ініціативи президента Мілорада Додіка. Однак там документ відправлять на розгляд до Конституційного суду через невдоволення боснійців.

“Упевнений, що народні депутати і парламент зробили відмінний внесок у святкування Дня сербської єдності, свободи і національного прапора”, — заявив після голосування спікер Народної скупщини Івиця Дачич.

Згідно з вимогами закону, ЗМІ, держпідприємства, і ТБ повинні використовувати кирилицю. Закон також передбачає податкові пільги для приватних компаній, які переведуть все діловодство на кирилицю.

Питання про збереження кириличного алфавіту та про можливість переходу на латиницю актуальне і в Україні. Фокус розбирався, latynka для України — це відрив від “Московії” або зміцнення “русского мира”. У цьому сенсі приклад Сербії може виявитися корисним. Як пишуть у виданні, соцопитування показують, що в Сербії 47% населення використовують латиницю, а 36% — кирилицю. Однак це дані за 2014 рік.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.