У Росії хочуть ліквідувати створений ще за радянських часів “Меморіал”: “Виправдовував релігійних екстремістів”

Прокуратура Москви в позові про ліквідацію визнаного в Росії “іноагентом” правозахисного центру “Меморіал” вказала, що він допускає виправдання діяльності прихильників терористичних та екстремістських організацій.

Про це повідомили у самому правозахисному центрі, передає Радіо Свобода.

У позові зазначено, що у матеріалах центру нібито “присутні лінгвістичні та психологічні ознаки виправдання діяльності учасників міжнародних терористичних та екстремістських організацій”, – йдеться на сайті правозахисного центру. Серед організацій згадані, зокрема, заборонені у Росії “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, “Артпідготовка”, “Свідки Єгови”.

Прокурори також вважають, що центр систематично приховував інформацію про виконання функцій іноземного агента, чим також порушував низку російських та міжнародних правових актів – Конституцію РФ, Конвенцію про захист прав людини та основних свобод, Міжнародний пакт про громадянські та політичні права та інші.

Про подання позову прокуратури до Мосміськсуду стало відомо у четвер.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Аналогічну заяву про ліквідацію міжнародного товариства “Меморіал” (також визнано НКО-іноагентом) Генпрокуратура направила до Верховного суду, який проведе попереднє засідання у справі 25 листопада.
Процес за позовом про ліквідацію правозахисного центру “Меморіал” Мосміськсуд розпочне 23 листопада.

Як заявили в Генпрокуратурі, і просвітницьке суспільство, і правозахисний центр “здійснюють свою діяльність із неодноразовими чи грубими порушеннями закону”. У позові згадано відсутність спеціального маркування на матеріалах у вигляді лейбла “іноземний агент”.

“Меморіал” – і суспільство, і правозахисний центр – не визнають зазначених претензій.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч у заяві, розповсюдженій 12 листопада, назвала дії російської влади, спрямовані на ліквідацію “Меморіалу”, такі, що викликають жаль. За її словами, це стане “нищівним ударом” по громадянському суспільству в країні. У Раді Європи вважають, що правоохоронним органам слід відкликати претензії.

Міжнародний “Меморіал” внесли до Реєстру НКО-іноагентів у 2016 році. Правозахисний центр знаходиться у списку з 2014 року.

Міжнародний “Меморіал” – одна з найстаріших некомерційних організацій, яка займається дослідженням політичних репресій у СРСР та сучасній Росії.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.