У продаж надійшов перший роман авторки “Гаррі Поттера”, орієнтований на дорослу аудиторію

27 вересня 2012 року у Великій Британії у продаж надійшов роман “Несподівана вакансія” Джоан Ролінґ. Як повідомляє gazeta.ua, це перша книга письменниці орієнтований на дорослих читачів.

У 47 років авторка Гаррі Поттера вирішила відійти від “магічної тематики”. Підписала контракт з видавництвом Little, Brown and Company. Згідно з ним Джоан дозволяє публікацію її роману для дорослих.

В березні того ж року в мережу потрапляє інформація, що нова книга присвячена виборам до міської ради. Дія роману відбувається у вигаданому провінційному містечку Пеґфорд.

Сюжет розгортається навколо 44-річного Баррі Фербразера. Він раптово помирає від аневризми. Після смерті Баррі постає питання про те, хто займе його місце у раді. Між членами громади розгортається справжня боротьба. Спокійний Пеґфорд перетворюється на “поле боротьби за владу”. Загадковий користувач під ніком “Привид_Баррі_Фербразера” публікує дописи, викриваючи секрети основних претендентів. Правда змушує деяких з них вийти з передвиборчої гонки. Руйнуються долі.

Українською роман вийшов у видавництві “А-ба-ба-га-ла-ма-га”. Видання побачило світ 21 березня 2013 року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Труднощі перекладу почалися ще з титульної сторінки. Назва не має точного відповідника в українській мові. Це специфічний англійський термін. Разом з Іваном Малковичем ми перебрали безліч варіантів і зупинилися на назві “Несподівана вакансія”, – розповідає перекладач Віктор Морозов. – Усі шанувальники “Гаррі Поттера” мають бути готові, що “доросла” Джоан Ролінґ кардинально відрізняється від “дитячої”. Зі світу магії ми потрапляємо у світ маґлів — персонажів із “Гаррі Поттера”, які не здогадувалися про існування поруч магічного світу. Вони дуже реальні, приземлені, далекі від будь-яких чарів. Таке враження, що письменниця свідомо написала цей роман у зовсім іншому стилі. Мабуть, хотіла довести всім і, перш за все, собі, що вона — багатогранна, а не авторка єдиної серії книжок про хлопчика-чарівника. Її мова стала дорослішою, подекуди навіть жорстокішою. Це серйозний твір, у якому порушуються серйозні й болісні проблеми”.

За тиждень після старту продажів з показником 120 тисяч примірників книга виходить на друге місце у Великій Британії . Через три тиждень кількість перевищила один мільйон проданих копій по усьому світу.

Британський телеканал BBC та американський HBO екранізували роман у 2014 році.

Джоан Ролінґ – одна з найбільш високооплачуваних письменниць у світі. Вона стала першою авторкою, що має статки у сотні мільярдів доларів за рахунок книг. Її перший роман “Гаррі Поттер і філософський камінь” вийшов 1997-го.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.