У Німеччині українська громада вшанувала пам’ять жертв Голодомору

Українська громада Хальбронна, що у Німеччині вшанувала співвітчизників, заморених голодом у 1932-1933 роках, молитвою на цвинтарі, біля пам’ятника загиблих у війні 1939-1945 років. Про це фейсбуці повідомила письменниця, голова Миколаївської обласної письменницької організації Віра Марущак, яка зараз тимчасово перебуває в Німеччині як біженка:

Під жовто-блакитними прапорами, з почесними вінками від мера міста Гаррі Мергель та громадської діячки Анастасії Козак зустрілися українці у жалобному місці.

Священик греко- католицької церкви Роман Врущак відслужив панахиду за душі жертв голодомору гітлерівської диктатури, за тих хто поклав свої голови у сучасній російсько-українській війні. Молитви влилися у море молитов за душі убієнних, які звучали у цей день в усій Німеччині.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Голова Миколаївської обласної організації НСПУ, член правління МОО товариства “Ураїна-світ” Віра Марущак розповіла про заборону режиму розповідати про правдиві історичні події на сторінках газет, журналів, книжок. Наголосила, що всі країни світу повинні визнати голодомор як геноцид українського народу з боку комуністичного режиму СРСР. Цю думку підхопила Леся Шрамко, заступник голови Об,єднаних Українських організацій у Німеччині. Кожному з депутітів бажано прочитати, перекладену німецькою, книжку Василя Барки “Жовтий князь”, – наголосила Анастасія Козак.

Цього вечора звучали бандура, гітара, фортепіано. Музичні твори представили біженці з Нової Каховки Настя Турчин, з Києва Микита Жуков.

Від єпископа з Мюнхена Богдана Драха є пропозиція звести пам’ятники жертвам голодомору у кожному місті Німеччини до 90-ї річниці трагедії, яка відзначатиметься наступного року.

Прес-служба МОО НСПУ.