У Львові відкрили оновлений Музей Пінзеля

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відкрив у Львові оновлений Музей Пінзеля, який став доступним та безбар’єрним. Завдяки спеціальній навігації його можуть відвідати люди з порушеннями зору, слуху, літні люди та люди з аутизмом. Також у співпраці з медіасервісом MEGOGO у музеї запрацюють аудіогіди та аудіодескрипція, що доповнять візуальні враження відвідувачів і дадуть нові знання про контекст експозиції.

Про це повідомляє leopolis.news з посиланням на пресслужбу ЛОДА.

Наразі у музеї сакральної скульптури XVIII століття зберігаються твори мистецтва, серед яких скульптури Йогана-Георга Пінзеля, представника пізнього бароко і рококо. Для його робіт характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис.

«Безбар’єрність відкриває можливості. Я сама в цьому переконалась тут, у Музеї Пінзеля, занурившись у світ великого генія – через звуки, дотики та візуально. Сила, потужна енергія та водночас спокій, який передають роботи цього майстра скульптури, стали доступними для кожного. І це без перебільшення унікальна подія, яка точно знайде відображення на мистецькій мапі світу. Я дуже хотіла б, щоб досвід львівського музею масштабувався по всій Україні, мистецтво має бути безбар’єрним», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

«Доступ до культури та мистецтва має бути у всіх без виключень. І політика безбар’єрності якраз забезпечує це: поступово роблячи Україну інклюзивною країною. Оновлення музею Пінзеля – ще один приклад, як може трансформуватися будівля, аби бути зручною для кожного українця та туриста з-за кордону. Аудіодескрипція, гіди, спеціальна навігація – вже давно стали основою при зведенні музеїв за кордоном. МКІП прагне зробити безбар’єрність звичною нормою в культурній сфері України й всеціло сприятиме цьому в межах стратегії розвитку», – підкреслив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Загалом оновлення Музею почалося з тактильної експозиції, яку створили громадські активісти. Представники громадської організації «17» зробили тактильні копії робіт Пінзеля на 3D-принтері. Це стало цікавим не тільки для людей з порушенням зору і незрячих, а й для всіх, наприклад, дітей, які також пізнають світ зокрема і на дотик. Фокус перетворень було розширено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців.

У планах МКІП розповсюдити вдалі кейси, створити довідник доступності для закладів культури та поступово зробити усі заклади культури безбар’єрними. Все це також має привернути увагу громадськості та професійного музейного середовища до важливості запровадження інклюзивних програм у своїх закладах.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.