У Лівані відкрили перший на Близькому Сході пам’ятник Тарасу Шевченку

У місті Баабда в Лівані відкрили перший на Близькому Сході пам’ятник українському поету та художнику Тарасу Шевченку.

Як передає ukrinform.ua, про це у Фейсбуці повідомляє Посольство України у Лівані.

«19 серпня 2021 року у місті Баабда в рамках відзначення 30-ї річниці Незалежності України в Українському парку відбулася церемонія урочистого відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку”, – йдеться у повідомленні.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися посол України в Лівані Ігор Осташ, голова муніципалітету Баабда-Луайзе Антуан Хелу, радник міністра культури Лівану Нізар Дагер, голова Клубу ліванських випускників українських закладів вищої освіти Зукан Жарамані, секретар громадської організації закордонних українців «Громада українців Лівану» Катерина Кабріт, автор пам’ятника Тарасу Шевченку в Лівані, скульптор П’єр Карам.

На відкритті пам’ятника були присутні експосол Лівану в Україні Юсеф Садака, представник Міністерства оборони Лівану, посли та дипломати посольств Польщі, Філіппін, Румунії, Кореї та України, представники муніципалітетів Баабда-Луайзе та Біблосу, українсько-ліванська громада.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Пам’ятник з бронзи Великому Кобзареві, автором якого є ліванський скульптор і випускник Української академії образотворчих мистецтв П’єр Карам, став першим на Близькому Сході та сотим за кордонами України. Поруч з пам’ятником Шевченку встановлено меморіальну стелу з висіченим на камені арабським перекладом «Заповіту», зробленим ліванським письменником Михаїлом Нуайме, який навчався у Полтаві на початку 20-го століття», – йдеться у повідомленні.

На відкритті пам’ятника пролунали пісні на вірші Тараса Шевченка у виконанні українського бандуриста і композитора Ярослава Джуся, дітей українсько-ліванської громади та громадян Лівану.

Проєкт реалізований посольством України в Лівані за підтримки муніципалітету міста Баабда-Луайзе, Клубу ліванських випускників українських закладів вищої освіти та «Громади українців Лівану».

Як повідомляв Укрінформ, у березні в італійському місті Флоренція відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.

Фото: Посольство України у Лівані

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.