У Києві відкрилась ювілейна виставка “Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів”

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась ювілейна виставка “Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів”, присвячена 120-річчю української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Про це повідомляє zn.ua.

Виставка стала логічним завершенням культурно-мистецького проекту “БІЛОКУР”, який здійснив музей за підтримки Українського культурного фонду та за участі 8 музеїв України, а також Школи Анімації Pause to Play.

На ювілейній виставці представлено 37 живописних робіт художниці з колекції музею, яка є однією з найкращих збірок видатної художниці в Україні. Три роботи – “Портрет племінниць художниці”, “Будьте здорові, з урожаєм!”, “ХХХ СРСР” переважна більшість гостей побачить вперше (вони довгий час зберігалися в музейних фондах).

Чотири роботи Катерини Білокур також представили інші київські музеї – Національний музей Тараса Шевченка, Літературно-меморіальний музей-квартира Павла Тичини та Літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана.

“Особливий акцент у виставковій експозиції зроблено на тих особистостях, які відіграли особливу роль в житті Катерини Білокур – Оксана Петрусенко, Павло Тичина, Стефан Таранушенко, Дмитро Косарик, Василь Нагай – перший директор музею та багато інших. А також на листах, які Катерина Василівна писала своїм друзям, однодумцям, близьким людям. Рідкісні матеріали з Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України органічно доповнюють експозицію. Це новий погляд на постать Катерини Білокур, як неординарної особистості”, – зазначила Олена Шестакова, куратор виставки, науковець НМУНДМ.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.