У Києві презентували книгу про Вселенського патріарха Варфоломія

Екзарх Вселенського патріарха владика Михаїл Аніщенко та митрополит ПЦУ Олександр Драбинко презентували в Андріївській церкві книгу про Вселенського патріарха “Варфоломій І: 30 років Патріаршого служіння в контексті України”.

Як передає ukrinform.ua, екзарх Вселенського патріарха у Києві (він був упорядником видання) Михаїл розповів, що 30-річчя незалежності України, під час святкування якого відбудеться візит Вселенського патріарха, в роках збігається із 30-річчям його інтронізації (офіційні церковні святкування обрання на патріарший трон), і саме це робить візит патріарха Варфоломія епохальним.

Так, владика Михаїл зауважив: “З ласки Божої ми наближаємося до 30-ї річниці Незалежності України. Ці роки ознаменовані багатьма подіями в історії нашої держави, і однією з найвидатніших подій було здобуття українським народом Помісної православної церкви. Безпосереднім учасником цього здобуття є його Всесвятість, патріарх Варфоломій, архієпископ Константинополя та нового Рима. Він приїжджає на святкування 30-тої річниці незалежності України на запрошення його поважності Президента України Володимира Зеленського та його блаженства, Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія”.

За словами владики Михаїла, це не перший візит його Всесвятості, але цей візит можна вважати епохальним: “Бо в час відзначення 30-річчя незалежності України його Всесвятість святкує 30-річчя своєї інтронізації на древній Константинопольський трон. Тож 30 років його служіння церкві Христовій, піклування про добробут святих церков, як першого серед рівних, ми можемо розглядати й у контексті України”.

Враховуючи збіг 30-річчя Незалежності України та 30-річчя з дня інтронізації його Всесвятості Ставропігія Вселенського патріарха і Фонд Блаженнійшого Володимира ініціювали публіцистичне видання про особу та життєвий шлях його Всесвятості, про його особисті зв’язки з Україною та працю на благо українського православ’я.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Екзарх також зауважив, що укладачі використали маловідомі в Україні греко- та англомовні джерела, архівні матеріали, щоб розповісти читачам про новітню історію взаємовідносин між Києвом та Константинополем, показати велич постаті Вселенського патріарха Варфоломія та пробудити інтерес до історії розвитку православ’я в Україні.

Зі свого боку, митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України Олександр (Драбинко), очільник Фонду Блаженнійшого Володимира, який був співвидавцем книги сказав: “Те, про що йдеться в книзі, мною і членами команди спочилого Блаженнійшого Володимира було пережито особисто. Ми з отцем Георгієм Коваленко були учасниками епохального візиту його Всесвятості 2008 року, що й стало результатом звільнення отця Георгія після кончини митрополита Володимира, чия діяльність також була скерована на унезалежнення православної церкви. Ми вдячні Богові, що стали учасниками вікопомної події набуття автокефалії, яку я порівнюю із Хрещенням. Я щиро вдячний за можливість та пропозицію долучитися до видання про його Всесвятість. Те, про що йдеться в книзі, пройшло крізь моє серце”.

Він додав, що працюючи 16 років секретарем його Блаженства, знав не лише те, що офіційно говорив митрополит Володимир: “Мені зрозуміліші, ніж іншим, слова, які він говорив мені особисто, про персони та події, маючи зустрічі із президентами та митрополитами. Мені відомі його оцінки в церковному і церковно-політичному житті і їхні відносини із Фанаром. Я сам бував на аудієнціях його Всесвятості”. На думку митрополита Олександра, великої мети подолання розколу досягнуто, хоча і є певне розділення через російську церкву, “керівництво якої не хоче відпускати простих вірян, наших братів, яких ми любимо і чекаємо”.

“Сподіваємося, що візит відкриє очі та розсуне шори, закладені в голови вірним. Щастя полягає в любові та відкритості… Будемо молитися та просити Бога, щоб візит був благоуспішним”, – підсумував він.

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у ході візиту до Києва проведе 22 серпня разом з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм літургію у Святій Софії.

Вселенський патріарх Варфоломій у листопаді минулого року заявив на літургії у Патріаршому соборі на Фанарі, що відвідає Україну з офіційним візитом на День Незалежності 2021 року у відповідь на запрошення Президента Володимира Зеленського.