У Києві презентували книгу «Нариси з історії України» академіка Сергійчука

Напередодні 30-ої річниці Незалежності України видано книгу знаного українського історика Володимира Сергійчука «Нариси з історії України». Про це повідомляє ukrinform.ua.

Свою працю автор презентував в Укрінформі.

У книзі подано авторський підхід до висвітлення цивілізаційного поступу українства від давнини до сьогодення. Особливу увагу приділено втіленню московської концепції Третього Риму, яка передбачає поглинання українських земель, досліджується в цьому плані роль православної церкви.

“Багато що в нашій історії треба ставити на своє місце. Сьогодні, коли наші сусіди хочуть забрати нашу історію, хочуть переписати її, приписують собі те, чого вони ніколи не мали – то є потреба розповісти про те, що ми вийшли з чорнозему, ми з хліборобським менталітетом, але ми з цим менталітетом прорвалися в космос і дуже багато зробили для розвитку світової цивілізації в різних галузях знань в європейських і світових масштабах. Тобто, ми хліборобсько-космічний народ і нам є чим гордитися”, – сказав Сергійчук.

У книзі акцентується увага на питаннях, які є актуальними з огляду на сучасні події: походження й окремішність українського народу, етапи тисячолітньої історії власної державності, закономірності нагромадження революційної енергії в боротьбі за відродження, як в Україні, так і на розселеннях українців.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книзі передувала низка публікацій-нарисів у газеті “Голос України”, головний редактор якої Анатолій Горлов вважає, що історію у школі слід вивчати за книгою Сергійчука.

“Той голос, який подає сьогодні Сергійчук, має бути донесено у школи, де закладається початок розуміння того, хто ми є по суті. Ми не є відголосок “північних братів”, а є основою, і саме звідси все пішло. Ця книга — це величезний пласт”, – наголосив Горлов.

Книга Сергійчука «Нариси з історії України» має стати настільною не лише в Україні, а й по всьому світу, тому що це правдивий, чесний, збалансований, історичний погляд на минувшину України, вважає ексміністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко.

“Сергійчук завжди ставить на перший план об’єктивність, прискіпливість, чіткість, логічність. І все це є в цій книзі. Це дуже потрібна книга, і вона має бути у кожного на столі, хто хоче мати неупереджений і правдивий погляд на нашу історію”, – наголосив Огризко.

Книга вийшла невеликим презентаційним накладом в 100 екземплярів і головним завданням видавці бачать її подальшу популяризацію в Україні, зазначив видавець Віталій Зарицький.

“Це був лише сигнальний тираж, який ми хотіли встигнути випустити до презентації. Основне наше завдання — це популяризація книжки в Україні, насамперед у бібліотеках, вишах, школах, щоб ця книжка була доступна максимальному колу читачів. Тому цей тираж є умовний і лише презентаційний”, – сказав Зарицький.

Нагадаємо, Володимир Сергійчук – український історик, політик, письменник, професор, директор Центру українознавства і завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік АН ВШ України.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.