У Канаді вандали сплюндрували пам’ятник Роману Шухевичу

Пам’ятник головному командиреві УПА Роману Шухевичу, встановлений у Канаді, облили червоною фарбою. Також вандали залишили підписи, що звинувачують Шухевича у співпраці з нацистами. Про це повідомляє fakty.com.ua з посиланням на theprogressreport.ca.

Інцидент стався в Едмонтоні, провінція Альберта. Ідентичний випадок у цьому ж місті фіксували у 2019 році.

Перші фото спаплюженого меморіалу з’явилися у мережі 10 серпня. Вандали розмалювали не лише сам бюст Романа Шухевича, а й гравіювання Борцям за волю України.

– Справжній нацист, нацистський пам’ятник, 14th Waffen SS (Добровольча піхотна дивізія СС Галичина – Ред.), – видніється на пам’ятнику.

Як на інцидент відреагувала влада Едмонтона та коли буде відновлено пам’ятник, наразі не зрозуміло.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Водночасколишній віце-прем’єр провінції Альберта заявив, що УПА, яку очолював Роман Шухевич, причетна до масових вбивств поляків під час Другої світової війни.

Зазначимо, що коли вандали пошкодили пам’ятник Шухевичу у 2019 році, поліція кваліфікувала справу як псування приватного майна, а не злочин на ґрунті міжнаціональної ненависті.

В Едмонтоні проживає велика українська громада, яка складає 13,9% від усього населення. Місто є одним із двох (також Торнонто) найбільших центрів української громади у Канаді.

Пам’ятник Роману Шухевичу розташовано на території комплексу Українська молодіжна єдність. Також в Едмонтоні діє Канадський український архів і музей.

ФотоProgress Report

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.