У Франції вийшла книга, присвячена історії популярного жанру фантастики – кіберпанку

Кіберпанк – чи не єдиний літературний жанр, який виник буквально на очах нинішнього покоління читачів. І книги, написані в якому, можуть в будь-який момент перетворитися в опис існуючого навколо нас, так як головна прикмета цього жанру – об’єднання кіберпростору з простором реальним, що в 80-і роки, коли він створювався, було тільки фантастикою, а зараз стало звичайним . Образно кажучи, сучасному Ромео не треба, ризикуючи життям, лізти на балкон до Джульєтти – спілкування в мережі може майже на 100% компенсувати їх розставання до тих пір, поки Монтеккі нарешті помиряться з Капулетті.

Втім, автори книги, присвяченої історії кіберпанку, про вихід якої повідомляє francetvinfo.fr , так далеко не заглядають. Вони ведуть родовід одної з двох його складових, позначеного словом «панк» у тому його значенні, яке воно отримало в Британії 70-х років 20-го століття, від 1818-го року, коли вийшов роман Мері Шеллі «Франкенштейн, або Сучасний Прометей ». Далі вони називають японську манга «Акіра» (1982-1990 рр.), Кінофраншизу «Термінатор» (1984-2019), роман Філіпа К. Діка «Чи мріють андроїди про електроовець» ( «Той, що біжить по лезу»), відеоігри (наприклад, System Schock), музику (Wendy Carlos, Kraftwerk) – взагалі все те, що малює світ майбутнього в чорних тонах. Дивно, що рецензент з francetvinfo.fr не назвав при цьому Герберта Уеллса з його «Машиною часу» і «Війною світів», але, може, цей британський фантаст-класик згаданий в самій книзі.

Кіберпанк ж виник тоді, коли до «панку» додалося поняття «кіберпростору». І тут автори дослідження дають дуже точне формулювання, називаючи Філіпа К. Діка предком кіберпанку, самого, напевно, цікавого письменника-фантаста останніх десятиліть Вільяма Гібсона з його «Нейромантом» – «татом» кіберпанку, а «Матрицю» сестер Вачовскі (тоді ще братів – чому не прикмета актуальності кіберпанку, про яку, втім, рецензія політкоректно мовчить?) – його маніфестом.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.