У бюджеті-2022 на культуру та інформполітику виділили майже на 2 мільярди більше, ніж торік

В ухваленому сьогодні державному бюджеті на 2022 рік на культуру, креативні індустрії та інформаційну політику передбачено 14,5 млрд грн, що майже на 2 млрд грн більше, ніж торік.

Як передає ukrinform.ua, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Телеграмі

“Друге читання бюджету на сферу культури та інформполітики пройдено. Бюджет 2022 року на культуру, креативні індустрії та інформаційну політику – 14,5 млрд грн. У тому числі субвенції – 1,8 млрд грн (Велика Реставрація та Центри культурних послуг). Тепер МКІП без видатків на кіно, але 4,6 млрд грн дофінансування сфер – наша з вами спільна перемога. Непроста (навіть сказав би дуже), але перемога”, – наголосив Ткаченко.

За словами міністра, додаткові 4,6 млрд грн – це ще й визнання їхньої вагомості.

“Таку динаміку щороку зростати варто зробити традицією держави”, – зауважив він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ткаченко звернув увагу на окремі пункти держбюджету.

“Велика Реставрація входить в 2022 з реально належним бюджетом. На реставрацію закладів загальнодержавного значення, будівництво Меморіалу жертв Голодомору, Меморіалу Героїв Небесної Сотні та на реставрацію пам’яток культурної спадщини місцевого значення – 3,6 млрд грн”, – зазначив Ткаченко.

В ухваленому бюджеті вперше враховані видатки на Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки, розширення мережі Укрінформу, а також його мовлення за кордоном – 631,2 млн грн.

Заплановане фінансування Державної інспекції культурної спадщини України – 13,8 млн грн та Державної служби охорони культурної спадщини України – 19,3 млн грн.

На збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках закладені 597,7 млн грн.

У держбюджеті збільшили фонд розвитку закладів загальнодержавного значення – 1,8 млрд грн.

Для реалізації планів Українського інституту національної пам’яті передбачили 167,3 млн грн.

“Сума враховує заходи з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті, забезпечення діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності та Галузевого державного архіву”, – написав Ткаченко.

Фінансово посилюється діяльність Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – 335,5 млн грн.

За словами міністра, на забезпечення діяльності національних музеїв, національних і державних бібліотек та культурно-просвітницьких центрів передбачені 1,1 млрд грн.

Врахована субвенція місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг (ЦКП) – 100 млн грн за рахунок субвенцій.

На забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проєктів передбачені 703 млн грн, повідомив Ткаченко.

Закладені кошти для підготовки кадрів для сфери культури і мистецтва закладами фахової передвищої та вищої освіти – 1,6 млрд грн, у тому числі капітальні видатки розвитку для Київського державного хореографічного училища – 132 млн грн.

Також, повідомив міністр, заплановані заходи у сферах культури та мистецтв, охорони культурної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, державної мовної політики, міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних спільнот із врахуванням проведення Днів України в Європі та Міжнародного мистецького форуму – 469 млн грн.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України отримає 2 млрд грн, “враховуючи здійснення заходів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в інформаційній сфері”, відзначив Ткаченко.

“З цієї суми фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України склала майже 1,9 млрд грн”, – зазначив він.

На роботу національних художніх колективів, концертних організацій та їхніх дирекцій, національних і державних циркових організацій передбачено 942,7 млн грн.

На надання освіти закладами загальної середньої та позашкільної освіти державної форми власності, методичне забезпечення діяльності закладів освіти – 273,6 млн грн.

На діяльність Державної служби України з етнополітики та свободи совісті – 17,2 млн грн.

Для Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти передбачено 20,1 млн грн.

Вперше фінансуватимуть цифровізацію культури – 40 млн грн, наголосив очільник МКІП.

“І окремо про кіно. Відстоюванням бюджету на цю сферу опікувались ми, збільшивши цифру 673,1 млн грн у першому читанні до 1,687 млрд грн у другому. Яку і затвердили”, – заявив Ткаченко.

Він додав, що на засіданні уряду, на якому затверджувався проєкт бюджету, в протоколі зафіксоване його зауваження “щодо необхідності перегляду у першому кварталі додаткових коштів на Музей Голодомору та Гостиний двір”.

Як повідомляв Укрінформ, 2 грудня Верховна Рада ухвалила Закон “Про Державний бюджет України на 2022 рік”.

У держбюджеті на 2021 рік на культуру та інформполітику було передбачено 12 млрд 524 млн 251,1 грн.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.