Трофей Букерівської премії тепер має свою назву

Літературний “Оскар” обрав назву для нагороди-статуетки. Серед варіантів було й ім’я римської покровительки мудрості – Мінерви.

На початку цього року комітет літературного конкурсу запросив читачів допомогти назвати копію оригінальної статуетки Букерівської премії, розробленої ілюстратором дитячих книжок Яном Пєньковським. На сайті конкурсу розповіли  чим все закінчилося і які були варіанти назви.

Після смерті Пєньковського в лютому 2022 року трофей було відновлено та відроджено на його честь для Букерівської премії 2022 року. У жовтні того ж року премію отримав Шехан Карунатілака за роман « Сім місяців Маалі Алмейди».

Понад 800 осіб запропонували та подали імена на конкурс, серед яких були найрізноманітнішіавтори минулого та сучасності, персонажі великих літературних творів і навіть античні богині та музи. До короткого списку імен увійшли: Берні, Беріл, Айріс, Мінерва, Калліопа та Джаніна. Із сотень робіт журі вибрало шість імен для публічного голосування.

До складу журі входили Шехан Карунатілака, лауреат Букерівської премії 2022 року за роман « Сім місяців Маалі Алмейди» ; Маргарет Басбі, перша британська чорношкіра жінка-видавець і голова журі Букерівської премії 2020 року; Габріель Шенк, онук П. Х. Ньюбі; Девід Валсер, партнер і співробітник покійного Яна Пєньковського; і Габі Вуд, виконавчий директор Фонду Букерівської премії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

zn.ua