Тайфун в Японії змив у море скульптуру за мільйон доларів

Висота скульптури складає майже два метри. Зазвичай її не дуже щільно закріплюють на підставці, щоб в разі загрози тайфуну її можна було зняти та перевезти в безпечне місце. Але цього разу тайфун почався надто раптово, і скульптуру хвилями зірвало з кріплення і віднесло в море. На щастя, гарбуз не встиг далеко відплисти – через певний час його прибило до берега.

Конструкцію кілька разів сильно вдарило об каміння, через що в ній з’явилися тріщини. Наразі скульптуру, вартість якої оцінюється в більш ніж $1 млн, передали культурному центру Benesse Art Site, який займеться реставрацією. Після необхідних робіт “Жовтий гарбуз” повернуть на його місце.

У червні на аукціоні Christie’s за $3,7 млн був проданий аналогічний гарбуз Яйої Кусама, а в травні іншу роботу художниці придбали на торгах Sotheby’s за $2 млн.

Місто Наошіма відоме як острів мистецтва Японії завдяки численним музеям сучасного мистецтва та передовій архітектурі, а також різноманітним виставкам сучасного мистецтва на острові. Робота Кусама була встановлена там у 1994 році.

Японська художниця Яйої Кусама (22 березня 1929) – одна з найвідоміших і високооплачуваних на ринку мистецтва (ціна твору – до $7 млн), з кар’єрою, яка охоплює понад 60 років. У своїх роботах вона досліджує ідеї нескінченності та забуття.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.