Стенд російського «Меморіалу» на книжковій ярмарці заклеїли попередженнями, що вони «іноземні агенти»

Адміністрація Московської міжнародної книжкової ярмарки повісила на стенд «Меморіалу» відразу 4 оголошення про те, що організація є «іноземним агентом».

Це сталося після демонстративного візиту на стенд співробітників прокуратури, повідомляє istpravda.com.ua з посиланням на Фейсбук-сторінку Sota.Vision сетевое издание.

“Історична правда” звернулася до представника “Меморіалу” із проханням прокоментувати цю ситуацію: “Є таке росiйське прислiв’я: “у страха глаза велики”. Оце якраз той випадок.

Формально так, Меморiал визнаний “иностранным агентом”, хоча цей статус оскаржується в російських судах – без успiху, що не дивно в сучасних реалiях.

Не для того чіпляють це “клеймо”, щоб потiм його знiмати (це стосується майже всiх випадкiв, коли будь-яку організацію визнають агентом). Один з наслiдкiв цього “визнання” (головний) – це маркування, що ти є “иностранным агентом”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Наприклад, на сайтi, на виданнях, публiкацiях в ЗМI тощо. Або накладають штрафи. Меморiал вже оштрафований на величезну суму, але частину вже виплатив, завдяки багатьом нейбайдужим громадянам.

Вiдносно цього випадку – адмiнiстрацiя ярмарку, участь в якiй Мiжнародний Меморiал приймає багато рокiв, вирiшила “проявить бдительность” саме пiсля вiзиту працiвникiв прокуратури (чи не вперше за багато рокiв). “Как бы чего не вышло”. Яскрава iлюстрацiя сучасних умов дiяльностi iсторико-правозахисної органiзацii з понад 30-рiчною iсторiєю” – відзначив у коментарі представник “Меморіалу”.