Софія Андрухович стала лауреатом премії Конрада-2015

Українська письменниця, перекладачка і публіцистика Софія Андрухович здобула престижну премію з літератури імені Джозефа Конрада.
Про це йдеться в повідомленні Польського інституту в Києві.
Андрухович вручили диплом лауреата і нагороду розміром € 3000. Також письменниця отримує можливість піврічного стажування у Польщі в 2016 році в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща “Gaude Polonia”.
Софія Андрухович – письменниця, перекладачка та публіцистка. Народилася 1982 року в Івано-Франківську. Авторка прозових книжок «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007) та численних публікацій у пресі. За виданий 2014 року роман «Фелікс Австрія» (Видавництво Старого Лева) отримала дві відзнаки – премію «Книга року BBC» та премію Фонду Лесі та Петра Ковалевих (США) 2015 року. Дві книги авторки «Жінки їхніх чоловіків» та «Сьомга» видано польською мовою накладом видавництва «Czarne». «Фелікс Австрія» готується до друку 2016 року в Польщі та Австрії. Перекладає з польської та англійської мов. Серед її перекладів книжки Джоан Ролінґ, Мануели Ґретковської, Ніка Дейвіса, Ґреґора Далласа, Пітера Тейлора, Дженіфер Еґан і Айн Ренд Співредакторка часопису «Четвер». Стипендіатка програми Вілли Деціуша у Кракові (2004) і програми міністра культури Республіки Польща «Gaude Polonia» (2013).
Лауреат Премії Конрада-2015 був обраний міжнародним журі у складі:
 Зураб Аласанія (UA) – журналіст, генеральний директор Національної телерадіокомпанії України;
Боґуміла Бердиховська (PL) – публіцистка, керівник департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві;
Андрій Курков (UA) – письменник, кіносценарист;
Таня Малярчук (UA) – письменниця, лауреат Літературної премії імені Джозефа Конрада (2013);
Адам Поморський (PL) – літературознавець, перекладач, президент польського ПЕН-клубу;
Ростислав Семків (UA) – літературознавець, директор видавництва «Смолоскип», доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія»;
Ева Фігель (PL –  голова журі) – директор Польського Інституту у Києві.
Літературна премія імені Джозефа Конрада заснована 2007 року Польським Інститутом у Києві й присуджується українському письменнику за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність змісту.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал