«‎Шпигунка»‎, яка переклала «‎Пригоди Олівера Твіста»‎: опублікували ролик про Вероніку Черняхівську

Анімована історія про поетку та перекладачку Вероніку Черняхівську доступна до перегляду. Про це повідомляє cdvr.org.ua.

Радянські спецслужби заарештували Вероніку Черняхівську у 1929 році за справою Спілки Визволення України. Згодом поетку звільнили, натомість заарештували її батьків. Повторно її заарештували у січні 1938 року, в ув’язненні вона збожеволіла. Києвом ширилися чутки, начебто під час допитів письменницю гвалтували. 22 вересня 1938 року Вероніку Черняхівську засудили до розстрілу, родичам повідомили про заслання до Сибіру. Справжня доля Вероніки Черняхівської стала відомою тільки після 1990 року.

Більше про історію поетки можна дізнатися з ролика та документів, які опубліковані на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Анімацію підготовлено у рамках проєкту «Українські митці 1920-х у фокусі радянських спецслужб», що втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду

Наукова консультантка: Yaryna Tsymbal

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Розробники ролика: Young & Hungry production

Ілюстратор: Ivan Kypibida

#запідтримкиУКФ

#справидвадцятих

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.