Ростислав Семків та Віра Агеєва створили ютуб-канал «Шалені авторки»

На Youtube з’явився канал «Шалені авторки», де літературознавці Ростислав Семків та Віра Агеєва розповідатимуть про письменниць. На ньому  вже доступне  ознайомче відео. Про це повідомляє chytomo.com.

«Шалені авторки: жінки, які відмовилися бути другою статтю» – це серія відеоблогів про гендер і культуру. Ведучі: професорка, викладачка Києво-Могилянської академії, літературознавиця Віра Агеєва та письменник, видавець, літературознавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Ростислав Семків. Вони говоритимуть про українських та іноземних письменниць, які досягли успіху. Про це йтиметься у 25 розмовах ведучих. Канал створили за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

«Упродовж ХІХ-ХХ століть у європейській культурі виробилася нова ціннісна ієрархія. Жіноче більше не визначається як вторинне і підпорядковане. гендерні студії ревізували засадничі уявлення, міфи й упередження. У відеорозмовах про гендер і культуру йтиметься, зокрема, про співвіднесеність українських процесів із широким західноєвропейським контекстом. Наше завдання – увиразнити зв’язки вітчизняної культури, її долученість до світових процесів», – йдеться в описі каналу.

На своїй фейсбук-сторінці Ростислав Семків констатував, що створити ютуб-канал його переконувало багато людей. Він проанонсував:

«Про яскравих письменниць говоримо. Думаю, протримається довго. Лайкайте, приєднуйтесь. 1 грудня почнеться».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В інтерв’ю сайту «Повага» Віра Агеєва розповіла, з якою метою створили проєкт:

«На ютуб-каналі ми неформально та неупереджено говоримо про авторок – українських і зарубіжних. Такі речі потрібні й для шкільної освіти. Наприклад, можна говорити, що Шевченко боровся з царатом – і це нічого не скаже учням. Тож натомість можна звернути увагу на те, що «Катерина» – це поема про підліткову небажану вагітність. Чому ні? Важливо, щоб класика була суголосною нашим цінностям, нашим духовним та інтелектуальним потребам».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.