Росіяни не реалізовуватимуть меморіальні проекти в Бабиному Яру: рішення профільного Комітету ВРУ

Участь у реалізації заходів громадян і організацій держави-агресора є неприпустимою. Комітет Верховної Ради підтримав державний проєкт постанови щодо меморіалу “Бабиного Яру”.

Як  повідомляє bigkyiv.com.ua  з посиланням на сторінку у Facebook  нардепа від  “ЄС” Володимира В’ятровича, мова йде про Комітет гуманітарної та інформаційної політики. 

Таким чином був підтриманий проект постанови “Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту” (№5290).

Депутат також повідомив, що  після цього голосування здійнявся скандал і “слуги народу” спробували переграти це рішення. Проте  для скасування власного рішення їм забракло одного голосу.

За словами В’ятровича документ доручає уряду затвердити державний проєкт Концепції розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру, розроблений в Інституті історії України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 Також уряд має:

– внести до парламенту проєкт державної цільової програми, спрямованої на забезпечення комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру;

– вжити невідкладних заходів для розширення меж охоронних зон заповідника “Бабин Яр”, внесення об’єктів, пов’язаних із вшануванням жертв злочинів націонал-соціалістичного (нацистського) та комуністичного тоталітарних режимів, які відбувалися на території Бабиного Яру та навколо нього у роки Другої світової війни до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Нардеп наголосив, що комітет також підтримав законопроєкт № 2587, який передбачає виділення в державному бюджеті на 2021 рік коштів на створення Меморіального простору пам’яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту.

Нагадаємо, щодо меморіалу у Бабиному Яру, проектом якого керує скандальний російський режисер Ілля Хржановський, партія «Європейська Солідарність» вважає, що наша історія має базуватись на українському баченні минулого.

Як повідомлялося, наразі у Бабиному Яру відбувається скандальне будівництво: зводять синагогу, яка за документами МАФ.

Нагадаємо, раніше Офіс президента України дозволив російським авторам меморіалу “Бабиного Яру” почати будівництво поминальної синагоги на землі Кирилівського православного кладовища. Люди скандального російського режисера Хржановського таки почали розкопки у Бабиному Яру і знайшли там кістки. А згодом заявили, що вони туди потрапили зі сміттям.

У зв’язку з цим українські євреї почали збирання протестних підписів проти нової наруги над історією народів. Вони звернулися до громадянського суспільства з закликом захистити православний цвинтар від будівництва, яке загрожує міжнаціональним та міжконфесійним конфліктом в Україні.

Наприкінці лютого Київрада вчергове перенесла розгляд проєкту “Бабин Яр” від скандального російського режисера Хржановського. Стало відомо, що лобісти російського проекту меморіалу «Бабин Яр» у Київраді спробують «купити» голосування. А СБУ заявляє про можливе використання центру Голокосту “Бабин Яр” для дискредитації України.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.