Росіян поставлять під тотальний контроль ФСБ

Російська влада продовжує нарощувати потужність силового апарату на тлі падіння рейтингу президента і серії протестних акцій, що охопили російські міста.  Як повідомляє rbc.ru з посиланням на джерело в центральному апараті МВС, в березні на щорічній колегії міністерства буде озвучена концепція злиття двох ключових підрозділів – оперативно-пошукового бюро і бюро спеціальних технічних заходів.

В результаті реформи, розробленої за участю ФСБ і схваленої федеральною

владою, поліцейська «наружка» увійде до складу «прослушки», яка, в свою чергу, хоча і знаходиться в МВС, але контролюється Лубянкою.

В результаті ФСБ зосередить в своїх руках управління всією оперативно-розшуковою діяльністю в країні – і живим стеженням, і електронним.

Причому, електронне визнане більш важливим, оскільки аналогова «наружка» увійде до складу електронної «прослушки», а не навпаки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У ФСБ з’явиться можливість контролю над будь-яким громадянином не тільки технічними, але і оперативними методами, пояснює джерело РБК.

«Федеральна служба отримає доступ до бази даних, в якій міститься інформація про всі оперативні розробки МВС з 1990-х років», – додає він.

Підкріпленням тандему «наружки» і «прослушки» стане стеження за геолокації.

Як стало відомо 3 лютого, міністерство цифрового розвитку РФ підготувало поправки в закон про зв’язок, які дозволять МВС, ФСБ і ФСО без рішення суду отримувати від операторів зв’язку дані про місцезнаходження пристроїв користувачів.

В результаті силовики зможуть обчислювати пересування конкретної людини.  Наприклад, можна зіставити інформацію про геолокації мобільних пристроїв з даними камер відеоспостереження, пояснював «Коммерсанту» провідний аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін.

Одночасно МВС хоче отримати доступ до телефонних контактів абонентів.  Ця функція зашита в додаток «Антимошенник», що дозволяє оперативно зв’язуватися з поліцією і отримувати інформацію про штрафи.

Тендер на його розробку за 63 млн рублів міністерство розмістило на сайті держзакупівель, пише «Комерсант».  Слідом за силовим контролем, нагадаємо, російська держава закручує фінансові гайки.  Минулого тижня Держдума ухвалила закон, що відкриває Федеральній податковій службі доступ до банківської таємниці фізосіб.

Банки будуть зобов’язані надавати податківцям копії паспортів клієнтів, копії довіреностей на розпорядження грошовими коштами, копії договору на відкриття рахунку і заяви на його закриття, а також зразки підписів та відбитки печаток.  ФНС також отримає доступ до всієї інформації та документів, які в банк надає клієнт.  Крім того, кредитні організації будуть зобов’язані розкривати вигодонабувачів по здійснюваних операціях – як в окремих випадках, так і за певний період.

У неблагонадійних клієнтів банків – юридичних осіб та ВП – гроші будуть конфіскувати в дохід держави.  Позасудове вилучення закладено в пакет антивідмивних поправок, які з листопада знаходяться на розгляді Думи.

Система, як очікується, почне працювати з кінця 2021 року дозволить ЦБ ділити клієнтів на три групи – «зелену», «жовту» і «червону».

Останнім банк буде зобов’язаний заблокувати рахунки і розірвати договір на їх ведення.  Якщо «червоний» статус клієнта підтвердять суд і міжвідомча комісія, банк повинен «перерахувати в бюджетну систему Російської Федерації кошти, наявні на рахунку клієнта».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.