Ретро-знімок 1908 року фотографа із Бердянська продають за 100 тисяч гривень

Так на аукціоні продавець оцінює роботу Михайла Мазура. Фотографія була зроблена в 1908 році в Севастополі.

 Як повідомляє akzent.zp.ua, про це в Facebook розповів журналіст Володимир Шак.

На одному з інтернет-аукціонів запропонований на продаж виконаний в 1908 році в Севастополі знімок підводного човна «Короп» – головний в серії з трьох субмарин, побудованих в 1904-1906 роках в Німеччині за проектом «E».

Автор фото – відомий фотомайстер того часу Михайло Мазур, який мав звання «придворний фотограф» і вищий торгово-промисловий статус «Постачальника Найвищого Двору». Всього за історію російської фотографії такого статусу удостоїлися 35 осіб, розповідає журналіст.

26 квітня 1919 року «Короп» затонув поблизу Севастополя; знайшли човен в 1925 році і 26 березня 1926 роки його підняли водолази експедиції підводних робіт особливого призначення і відправили для переробки на метал.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Михайло Павлович Мазур народився в Бердянську в 1874 році. Незабаром сім’я переїхала в Севастополь, і Михайло з 14-ти років почав працювати учнем севастопольського фотографа Гезлетеза. У березня 1900 року севастопольський градоначальник дозволяє Михайлу Мазуру відкрити тут свою фотографію.

«Михайло Павлович був чудовим фахівцем, і севастопольці замовляли свої фото, як правило, у нього. Більш того, він мав монопольне право на фотографування кораблів Чорноморського флоту. Про право на фотографування кораблів ЧФ – важливе уточнення: знімків початку двадцятого століття Михайла Мазура в Інтернеті маса » – розповідає Володимир.

У Севастополі в свій час жартували, що у нього в майстерні хоча б один раз знявся кожен житель міста. Фотографії з підписом Михайла Павловича були зроблені і в Бердянську – в 1917 році, зокрема. Ймовірно, під час виїзної фотосесії майстра.

А ось знімків кораблів, знятих бердянцем, журналіст не зустрічав, тому нинішньому дуже зрадів і був здивований заявленою ціною фото: 101 248 гривень в перерахунку.

Фото зменшене і злегка оброблене. На сторінці аукціону про неї говориться наступне: «На знімку на палубі човна стоять тридцять моряків, з них двоє офіцерів у білих кітелях [капітан і мічман] і 28 матросів. Крім того, один матрос позує, будучи не на судні. Цікава кількість моряків, оскільки замість 29 передбачених членів екіпажу на палубі присутній ще один чоловік, можливо, інструктор [одинадцятий стоїть зліва має на голові не безкозирку, а кашкет]. Можна припустити, що це матроси, набрані для навчання керуванню кораблем. Вони ще не зараховані в команду».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.