Президент Туркменістану написав понад 50 книг!

Чи хоче він таким чином створити нову ідеологію на зразок “Рухнами”?  Співрозмовники dw.com відповідають на це питання і коментують вихід його нової книги.

Туркменский президент Гурбангули Бердимухаммедов презентував в Ашхабаді свою нову книгу – “Туркменістан – батьківщина нейтралітету”.  Журналісти підрахували, що це вже п’ятдесят п’ята монографія глави держави.  Презентація книги відбулась перед депутатами парламенту.  У церемонії, як зазначили місцеві ЗМІ, взяли участь члени уряду, “інші офіційні особи”, творчі колективи та студенти.  Ця друкована праця в Туркменістані вже названа монументальною.

КНИГИ ПРЕЗИДЕНТА ТУРКМЕНІСТАНУ І ІДЕОЛОГІЯ ТУРКМЕНБАШІ

Попередня книга глави держави – “Духовний світ туркмен”, була опублікована влітку цього року.  Чим викликана така висока активність цього обтяженого державними турботами автора і чи можна говорити про його претензії на створення для країни за допомогою книг якоїсь власної ідеології, за прикладом знаменитої “Рухнами” Сапармурата Ніязова?  Адже якщо раніше Гурбангули Бердимухамедов писав книги про туркменських трави, про килими, про ахалтекинців, про алабаїв, про гігієну і так далі, то тепер мова йде про політику й історію незалежної держави і про її народ.

Керівник правозахисної організації “Туркменська ініціатива з прав людини” (ТІПЧ) у Відні Фарід Тухбатуллін виходить з того, що якщо намір зайняти ідеологічну висоту і присутній, то воно, на відміну від Туркменбаші, навряд чи можливий.  “Презентації нової книги йдуть у всіх відомствах. Але президент величезною кількістю своїх книг “розмив” можливість того, щоб якась одна з них стала б новій “Рухнамою”. Для цієї мети треба було зробити із залученням істориків, етнографів і літераторів одну велику  і значиму книгу, коли він тільки прийшов до влади “, – вважає він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В кінці 2006 – на початку 2007 років новий глава держави привернув людей у ​​владу, багато хто з яких мали вчені ступені, і могло здатися, що ця команда перегляне “Рухнаму” і створить якусь свою концепцію, каже правозахисник.  Але пройшли кілька років, і все повернулося в колишнє русло одноосібного правління в стилі Ніязова.  “Зараз плоди його авторства девальвують один одного”, – міркує Тухбатуллін.

ЯК З’ЯВИЛАСЯ РУХНАМА?

Співрозмовник DW розповів особисту історію, яка почасти проливає світло на те, як з’явилася ніязовська “Рухнама”.  “У 1990-х, коли я ще жив в Туркменії, одна людина мені принесла невелику книгу, яка так і називалася – “Рухнама”. Вона складалася з двох частин. Перша була повністю присвячена біографії Ніязова, а друга – історії туркмен”, –  згадує правозахисник.  Він передбачає, що назва і принцип тієї книги Ніязова сподобалися і він забрав собі назву та ідею.

“Хоча “Рухнама” Ніязова дуже відрізнялася від тієї “Рухнами”, яку мені принесли і де було більш-менш логічне виклад. Хоча туркмени там теж звеличувались. Але в “Рухнама” Ніязова логіка викладу була втрачена, і там з’явилися пасажі про те,  що туркмени винайшли колесо “, – продовжує глава ТІПЧ.  Він підкреслює, що у Ніязова, сина комуністичної епохи, було уявлення про необхідність власної ідеології.  “І він зі своїми радниками розробив на основі тієї книги, як міг, ідеологію “Рухнами” з претензією на головну книгу туркменів в ідеологічному, культурному та історичному плані. І в цьому у Ніязова велика перевага перед нинішнім главою держави”, – стверджує Фарид Тухбатуллін .

ТУРКМЕНСЬКИЙ НЕЙТРАЛІТЕТ І РОСІЙСЬКА “ІТЕРА”

Нова книга Гурбангули Бердимухамедова присвячена ювілею, який відзначатиметься 12 грудня – чверть століття назад ООН схвалила визнання за Туркменією статусу нейтральної країни.  “Туркменістан – батьківщина нейтралітету” – це, як сказав її автор, подарунок туркменам до свята.  Хоча задовго до Туркменістану кілька держав вже отримували нейтральний статус, в тому числі Австрія, нагадує лідер опозиційної Республіканської партії Туркменії в вигнанні Нурмухаммед Ханамов, що живе у Відні.

Він висловлює свій погляд на те, як з’являються на світ праці президента: “У серпні вийшла книга – “Духовний світ туркменів”. Це вона перкладена на російську за допомогою фірми” Areti “- якщо прочитати навпаки, то вийде російська фірма” Ітера “.  У Туркменістані PR-підтримку “Ітері” надає помічник президента Храмов, який грав роль палацового візира ще за Ніязова. Він, за моїми даними, диригує і процесом появи книг нинішнього президента”.  За словами опозиційного політика, в 1990-і роки займаючи високі пости в керівництві Туркменії, Храмов зіграв чималу роль у формуванні культу особи Туркменбаші, в появі його “Рухнами”, і його вказівки беззаперечно виконували будь-які міністри, включно з прем’єром.  І сьогодні він грає колишню роль, оскільки “позбутися такого витонченого царедворця Гурбангули Бердимухамедов не зміг”, стверджує Ханамов.

ПИСЬМЕННИЦЬКІ ЗМАГАННЯ ТУРКМЕНСЬКИХ МІНІСТЕРСТВ

Інша версія у Фаріда Тухбатуллін.  Він вважає, що в появі нової монографії вирішальну роль зіграв МЗС Туркменістану.  “Аналізуючи попередні книги, можна побачити, що вони дуже різні за тематикою, і є результатом конкуренції різних відомств. Вона почалося кілька років тому. МОЗ знаходить авторів і організовує написання праці про лікарські рослини, Мінсільгосп – про коней, а те, що стосується нейтралітету  і зовнішньополітичних справ, – це МЗС”, – аргументує свою точку зору глава ТІПЧ.  На його думку, до плодючості президента призводить саме змагання міністерств.  “Хто піднесе книгу краще, того погладять по голові, може бути, дадуть гроші. У свій час йому дарували коней, хто більше і краще подарує. Тепер це книги”, – говорить він.

Якщо це так, то МЗС республіки дозволив собі повторитися.  Під авторством першої особи вже вийшла книга “Нейтральний Туркменістан”.  Це дає підставу Нурмухаммеду Ханамову говорити про те, що мета самого Гурбангули Бердимухамедова – не зміст як такий і не претензія на ідеологію.  “Він обсягом написаного ніби затирає пам’ять про Ніязова і намагається показати, що саме він – лідер, що він значніший від Ніязова. Що таке “Рухнама” в перекладі? Це “духовність”. І ось виходить книга нинішнього президента про дух туркменів. Що таке  нейтралітет? Це дітище Ніязова і його тодішнього міністра закордонних справ Шихмурадова. І ось книга про нейтралітет під прізвищем нинішнього президента “, – наводить свої аргументи співрозмовник DW.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.