Премію імені Джозефа Конрада отримала польська письменниця українського походження

В рамках VIII Міжнародного літературного фестивалю імені Джозефа Конрада в ICE Kraków Congress Centre відбулось вручення премії Конрада. Польська письменниця українського походження – Жанна Слоньовська цього року виборола нагороду за дебютний роман «Дім з вітражем». Письменниці вручили статуетку та грошовий приз у розмірі 30 тисяч злотих.
Над романом авторка працювала чотири роки. У 2015 році твір отримав перемогу в конкурсі за кращий роман польського видавництва «Znak». В українському перекладі книга вийшла у 2015 році (Видавництво Старого Лева, переклад ─ Маріанна Кіяновська та Андрій Поритко).
«Кожен шукає безпеки, але особисто для мене писати цю книгу було протии людської основної потреби. Протягом п’яти років це було питанням віри. Я писала текст, на який ніхто не чекав, я писала рідною мовою, навіть кинула свою роботу, але твір перевершив мої найсміливіші очікування», – сказала у своїй промові Жанна Слоньовська.
Цьогорічними номінантами на Літературну премію імені Джозефа Конрада стали: Жанна Слоньовська, Марек Адамік, Магдалена Кичинська, Томаш Вишневський та Вероніка Мурек.
«Роман «Дім з вітражем» я писала для поляків польською мовою, намагалася розповісти про свій і про наш Львів, про радянські реалії міста. Хотіла написати про той Львів, про який вони ніколи не чули, адже зафіксувалися на 1944-му році, коли він перестав бути польським» – каже в одному з інтерв’ю Жанна Слоньовська.
Ніна СКОЧКО

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал