Помер кримський політик і патріот України Леонід Пілунський

На 75-му році життя помер відомий кримський політик, рухівець Леонід Пілунський.

Як повідомляє hromadske.radio, про це у соцмережах написав  його син — кінооператор Ярослав Пілунський.

За його словами, батько до останнього не покинув свій будинок у Севастополі та рідний Крим.

«Сказав, не забувати про батьківщину. Не покинув свій будинок та Крим. Залишився на своїй землі не тільки в радості. Справжній кримчанин, який знав його від підземних надр та підводних течій до історії народів, що передаються з рук до рук. Серцем і любов’ю знав корінний народ Криму. Ми повернемося додому і здійснимо твою мрію — справедливий до людей та природи край, де дихається легко та вільно»,  — написав Ярослав Пілунський.

Син описав батька, як нетерпиму до побутової несправедливості людину, яка свою місію ставить не менше ніж лицар всесвітньої справедливості.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Вороги побоювалися чіпати батька, підозрюючи, що за ним стоїть впливова сила. А він сміявся піратським реготом кожної нової небезпеки для себе», — додав Ярослав.

Незадовго до цього він повідомляв, що його батько бореться з COVID-19.

Директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ Ігор Семиволос назвав Пілунського «вірним сином України».

Леонід Пілунський був ексдепутатом Верховної Ради Криму у складі депутатської групи «Курултай-Рух», крім того, був заслуженим журналістом України, публіцистом і письменником, головою Кримської крайової організації Народного Руху України.

Пілунський виступав проти російської анексії Криму, після подій 2014 року він пішов із політики та зосередився на письменницькій діяльності. Залишався жити в Криму.

«Політика вже в минулому. Я був у її кругообігу з 1990 року. Спочатку це була політична журналістика, 5 років вів прямі трансляції засідань Верховної Ради АРК, усі круглі столи з політиками і не лише кримськими. А потім і справжня політика: голова кримської крайової організації НРУ (Народний Рух України – КР) та дві каденції депутат. Я був майже єдиним зі 100 депутатів, з трибуни постійно висловлювався українською мовою, і займав непохитну проукраїнську позицію. Але всього цього вже немає – воно загинуло, зникло разом у лютому 2014-го. У Криму немає публічної діяльності у класичному розумінні. Тож я відійшов від того, чого немає», – казав він в одному з інтерв’ю у 2015 році.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.