Помер казахський поет та дисидент Арон Атабек. Він вийшов із в’язниці у жовтні після 15 років ув’язнення

У лікарні Алмати у віці 68 років помер поет та дисидент Арон Атабек. Як повідомляє currenttime.tv, цю інформацію казахській службі Радіо Свобода підтвердила сестра Разія Нутушева.

За її словами, він пішов із життя близько 20:00 в одній із лікарень міста.

Арон Атабек вийшов на волю 1 жовтня 2021 року, відбувши у казахстанських в’язницях 15 із 18 років строку позбавлення волі у справі про організацію заворушень під час Шаниракських подій. Тюремний термін, який залишився, Атабеку замінили на “обмеження свободи”. Рішення про заміну невідбутого покарання у вигляді позбавлення волі на м’якіший вид покарання суд ухвалив у зв’язку з невиліковною хворобою дисидента.

Після звільнення Атабек розповідав, що його вивезли із в’язниці “обманом”: йому не сказали, що його відправляють до Алмати. Сам він не просив про умовно-дострокове звільнення чи заміну покарання, оскільки вважав, що це стане визнанням вини, яку категорично відкидав. Він заявляв, що залишить в’язницю лише після повного виправдання чи відбувши термін до кінця.

Здоров’я, за словами Атабека, він втратив у в’язниці внаслідок побиття, тортур та суворих умов утримання, яких зазнав. Через кілька тижнів після звільнення стало відомо, що Атабека було доставлено в реанімацію у зв’язку з подальшим погіршенням стану до вкрай тяжкого на тлі коронавірусної пневмонії. У лікарні він перебував із 20 жовтня.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ім’я Арона Атабека є у списку політв’язнів, який казахстанські правозахисники ведуть із 2013 року. Атабек також входить до числа понад 20 осіб, позбавлених волі за політично вмотивованими звинуваченнями, згідно з доповіддю Держдепартаменту США про ситуацію з правами людини в Казахстані.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.