“Перенесли через розголос”: Київрада не голосувала за виділення землі для центру “Бабин Яр”

Київрада не голосувала за проєкт меморіалу “Бабин Яр” з подальшою передачею трьох ділянок землі, який фінансується російськими олігархами. Про це написав на сторінці у Facebook активіст Роман Сініцин, пише “Новинарня”.

“Щойно Віталій Кличко на особистій зустрічі проламував “Голос” і “Батьківщину” втопити за рснявий музей, але поки там не певно, тому перенесли на наступну сесію. Будемо тримати в курсі. Перенесли виключно через розголос, тому всім дякую, не розслабляємось”, – написав Сініцин.

Депутатів Київради закликали не голосувати за проєкт меморіалу “Бабин Яр” з подальшою передачею їм трьох ділянок землі, який фінансується російськими олігархами.

Питання про цей проєкт було одним із пунктів порядку денного на сесії Київської міської ради у четвер, 11 лютого.

Як відомо, Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” в Україні заснували у 2016 році.ъ За планом у 2023 році на місці урочища Бабин Яр у Києві мали відкрити меморіал із музеєм і дослідницькою зоною. Однак проєкт розкритикували через те, що в нього вклали гроші російські бізнесмени українського походження Павло Фукс, Михайло Фрідман і Герман Хан.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У вересні 2019 року журі міжнародного архітектурного конкурсу обрало проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, розроблений командою австрійських архітекторів. Вони запропонували прокласти підземну стежку, яка веде до центру з темним і світлим залами. Однак проєкт розкритикували за те, що він порушує традиційний іудейський закон, що забороняє розкопувати і забудовувати місця поховання.

Опоненти концепції Фрідмана — Хана виступають за інший варіант музею, який розробив Інститут історії Національної академії наук. Він пропонує відкрити музей у вже наявному приміщенні колишньої контори єврейського кладовища. У 2018 році цю ідею профінансувало Міністерство культури.

Нагадаємо, СБУ інформувала Кабінет Міністрів про ризики, які несе в собі Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, і можливості використання цього проєкту для дискредитації України.

А співголова Асоціації єврейських організацій та общин України (ВААД) Йосиф Зісельс назвав будівництво тимчасової меморіальної синагоги в Бабиному Яру на місці Кирилівського православного кладовища черговою спробою Росії спровокувати конфлікт між національними меншинами України.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.