Опитування показало, скільки українців вважають себе росіянами за національністю

Опитування показало, що лише 5% мешканців України вважають себе росіянами за національністю. Це рекордно низький показник за весь час проведення подібних досліджень.

Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Раніше, за переписом 2001 року, населення України складалося з етнічних росіян на 17%. Після російської окупації Криму та частини східних областей України кількість респондентів, які ідентифікували себе як росіяни, зменшилася до 11% і продовжила поступово скорочуватися.

Станом на квітень 2022 року кількість етнічних росіян в Україні зменшилася до історичного мінімуму. Водночас 92% опитаних вважають себе українцями за національністю.

Ще 80% учасників опитування вважають українську мову рідною (але говорять вдома нею тільки 51%), що демонструє постійну тенденцію до зростання.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Російську мову рідною вважають 16% респондентів, хоча ще десять років тому таких було 42%.

Опитування проводилося 27 квітня в усіх регіонах, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Вибірка становила 1000 респондентів, опитування проводилось у вигляді телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Помилка репрезентативності дослідження – не більше 3,1%.

Раніше в Україні зафіксували найнижчий за всю історію незалежності рівень ностальгії за радянським минулим – 11%. Не жалкують за ним – абсолютна більшість – 87%.

66% жителів країн Євросоюзу згодні з тим, що Україна має вступити в ЄС, коли буде готовою: цю ідею здебільшого підтримують у всіх країнах.

Вступ України в Євросоюз найбільше підтримує населення Португалії, найгірше до цього ставляться угорці.

ua.news