Олег Сербін став новим директором бібліотеки Вернадського

 
Генеральним директором Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського обрали Олега Сербіна. Таке рішення прийняли на зборах колективу наукових працівників бібліотеки шляхом таємного голосування 4 квітня, пише Читомо.
Олег Сербін – бібліотекар, доктор наук із соціальних комунікацій, кандидат історичних наук. Очолює Наукову бібліотеку ім. М. Максимовича КНУ ім. Шевченка.
Професор кафедри соціальних комунікацій та інформаційних наук Київського національного університету культури і мистецтв та кафедри видавничої справи КНУ ім. Шевченка.
З програми кандидата:
Бібліотека – простір ідей та інновацій

Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, разом з усіма ‘1`1′ філіями, інститутами, центрами, відділами – це масштабний цілісний організм, який передбачає скоординовану і чітку співпрацю усіх його складових, тому важливим напрямком роботи є не лише забезпечення
раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, а й відстоювання цілісності та недоторканості ії територій, нерухомості, майна тощо.
Водночас бібліотечні приміщення самі по собі не створюють бібліотечний простір. Його формування стає можливим завдяки взаємодії користувача, наявних фондів і бібліотечних працівників через реалізацію бібліотечних послуг. Тож принципом структурної побудови бібліотечного простору є його відповідність процесам обслуговування. Враховуючи стрімке оновлення номенклатури бібліотечних послуг внаслідок поширення інноваційних технологій, формування бібліотечного простору має відбуватись з урахуванням необхідності забезпечення його адаптивності й гнучкості. При цьому в структурі бібліотечного простору мають бути створені зони комфорту і зони роботи, зони усамітнення і зони комунікації.
Виходячи із специфіки користувача майбутнього, сучасного науковця – покоління 2 – актуальним є виокремлення в бібліотечному просторі «майданчиків спільної творчості» (таКегзрасез) і розбудова медіатеки.

В цьому контексті, одним з основних засобів покращення стану інноваційної економіки України є максимально швидкий розвиток малого підприємництва в науці, і, особливо, в академічному середовищі. Як свідчить світовий досвід, достатній ефект можна отримати тільки при залученні в даний процес наукової інфраструктури.
З метою створення сприятливих умов для молодих вчених, що планують відкрити свої стартап-компанії і займатися підприємницької діяльністю, необхідно організувати на базі головної Бібліотеки країни академічний бізнес-інкубатор з власною стартап школою, де будуть навчати основам інноваційного підприємництва, допомагати розробляти бізнес-моделі та презентувати бізнес-плани перед потенційними інвесторами з метою залучення інвестицій для реалізації стартап-проектів. Основна увага приділятиметься розвитку навичок, необхідних для повного
використання інновацій та діяльності з передачі знань у поєднанні з комерціалізацією нових технологій.
Такий підхід допоможе розвивати інноваційне підприємництво в академічному середовищі, залучати додаткові інвестиції від венчурних фондів і приватних інвесторів для реалізації стартап проектів.

Повний текст виборчої програма Сербіна – тут.
Також на посаду претендував Попик Володимир, який очолював інституцію з 2013 року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал